Tartule tõi kuulsust Uus Teater

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabakutselised näitlejad Jekaterina Novosjolova (pildil) ja Elina Pähklimägi elavad Andres Keili lavastuses «Elud» sisse prostituutide elusse.
Vabakutselised näitlejad Jekaterina Novosjolova (pildil) ja Elina Pähklimägi elavad Andres Keili lavastuses «Elud» sisse prostituutide elusse. Foto: Sille Annuk

Festivali Draama auhindade jagamisel ööl vastu pühapäeva Athena kultuurikeskuses tõusis  aujärjele ka Emajõelinna sõnateater, kuid mitte Vanemuine, vaid hoopiski Tartu Uus Teater.


Rahvusvahelise asjatundliku žürii esimehel, riigikogulasest näitlejal Indrek Saarel oli üle anda kümme auhinda. Esimesena kutsus ta saalist lavale Jekaterina Novosjolova ja Elina Pähklimäe, peaosalised Andres Keili lavastuses «Elud», mille Tartu Uus Teater esietendas Genialistide Klubis veebruaris.

Kaks noort näitlejat pälvisid auhinna teatri ja elu vahelise piiri testimise eest. «Elud» põhineb intervjuudel prostituutidega, samas räägivad osatäitjad ka oma elust ühe loo.

Kaks kursuseõde


Elina Pähklimägi ja Jekaterina Novosjolova on mõlemad vabakutselised näitlejad, kes lõpetasid aastal 2008 Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kõrgema lavakunstikooli. Esimene neist on mänginud VAT Teatris ja filmides ning teine Vene Teatris ja teleseriaalides.

Pähklimäge saab vaadata ka Polygonteatri uues lavastuses «Tulevik on möödas», mis Tamur Tohvri käe all esietendub Tallinnas linnahalli jäähallis septembri lõpus. «Tore, et rahvusvaheline žürii leidis selles Tartu Uue Teatri lavastuses midagi esile tõsta,» ütles näitlejatar eile pärast proovi.

Tartu Uue Teatri juht Ivar Põllu tundis Novosjolova ja Pähklimäe auhindamisest mõistagi suurt rõõmu. «Nad panid ennast selles lavastuses täiesti mängu, ja et nad selle eest said draamafestivalil tunnustuse, on igati õiglane,» kommenteeris ta.

Põllu avaldas lootust, et «Elusid» saab ka edaspidi mängida. Esialgu on üks auhinnatud osatäitja,  Novosjolova, teatrimaailma pealinnas Londonis. «Ta on noor inimene, otsib õnne,» märkis Põllu.

Eksperimentidele on Tartu Uus Teater avatud ka oma teisel, äsja alanud hooajal, mil uuslavastusi on kavas neli.

Neli uuslavastust

Kõigepealt mängivad Sulev Teppart, Nero Urke, Mart Aas (tema on ka näidendi autor), Kristel Leesmend ja Raimo Pass uuslavastuses «IDentiteet», mis tuleb vaatajate ette oktoobris ühes Tartu kinos.

Detsembris esietendub koostöös Elleri kooli noorte heliloojatega «Suur maalritöö». Küll Ellen Niidu lasteraamatu ainetel, aga tulemus ei ole sugugi lastelavastus.

Talvel on kavas Põllu kirjutatud ja lavastatud lugu Kaarel Irdist kui noore hingega mehest. Ja kevadel tuleb publiku ette Urmas Vadi näidend, mille kirjanik lavastab ise.

Kas?

Kas Vanemuine leidis draamafestivalilt midagi õpetlikku, mida rakendades kujuneks järgmisel festivalil žürii otsus Vanemuisele soodsamaks?

Vastab Vanemuise teatri juht Paavo Nõgene:

Igal inimesel ja organisatsioonil on alati teistelt midagi õppida, nii Vanemuisel teistelt kui ka teistel Vanemuiselt.

Äsja lõppenud festivali žüriis osalenud Mladen Kiselov tuleb Vanemuisesse lavastama Sam Shepardi psühholoogilist draamat «Maetud laps»? Kui palju võiks see lavastus paeluda tulevasi žüriisid?

Seda näitab aeg. Teatris on võimatu ennustada pool aastat enne esietendust lavastuse õnnestumist või ebaõnnestumist. Tõde selgub esietendusel. Aga mõistagi annavad Vanemuises kõik endast parima, et oleks põhjust rääkida õnnestumisest.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles