Masuut läks liikuma

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Postimees kirjutas Betooni tänava masuudijärvest esimest korda juba 2. augustil 2006. Mullu 5. septembril oli pilt puidufirmale Lemeks kuuluval krundil sama trööstitu. Eelmisel nädalal aga alustasid Ragn-Sellsi pumbad masuudireostuse koristamist.
Tartu Postimees kirjutas Betooni tänava masuudijärvest esimest korda juba 2. augustil 2006. Mullu 5. septembril oli pilt puidufirmale Lemeks kuuluval krundil sama trööstitu. Eelmisel nädalal aga alustasid Ragn-Sellsi pumbad masuudireostuse koristamist. Foto: Margus Ansu

Üle 600 tonni õli ja vedeljäätmeid ning umbes 120 meetrit saastunud pinnast tuleb endise betoonitehase krundilt selle kuu lõpuks koristada, tööle eelnes aastaid kestnud loid kirjavahetus.


Reedeks oli puidufirmale Lemeks kuuluval Betooni tänava äärsel krundil jõutud tühjendada kolm maa-alust 50-tonnist mahutit. Alustatud oli ka suure turvavanni tühjendamist, selle pind oli küll tublisti alanenud, ent Ragn-Sellsi ohtlike jäätmete teenuse juht Üllar Rego lausus, et veel 200 tonni ootab sellest pumpamist. Suuremalt jaolt vesi, peal 15 sentimeetri paksune kiht masuuti.



Kõrval on veel üks mahuti, milles on umbes 200 tonni masuuti.



Mahutite ja turvavanni tühjendamisel kogutu on erineva kvaliteediga. Kõige paremat kraami saab Rego selgitusel pärast fraktsioneerimist veel kütusenagi kasutada. Vesi pumbatakse lihtsalt välja, viletsama kvaliteediga jäägid lähevad kompostimisele.



Vedeljääkide kogused ei tulnud Rego kinnitusel üllatusena. Enne töö hinna pakkumist olid kogused mõõdetud ja üle arvutatud.



Töö läheb maksma ligemale miljon krooni, millest poole pani välja Lemeks, teise poole Keskkonnainvesteeringute Keskus. Ekslik oleks Rego sõnul arvata, et võimalus jäätmeid kasutamiskõlblikuks kütuseks ümber töötada alandab töö hinda. Tegelikul on kasutatav tehnoloogia kallis, ka maksab palju jääkide vedamine Ida-Virumaale vastavasse tehasesse.



Saastunud pinnas läheb aga Raplas asuvale spetsiaalsele kompostimisväljakule. Tööde tandrilt kogutud arvukad rehvid viiakse kogumispunkti, õline puitmaterjal aga katlamajja põletamiseks.



Septembri lõpuks peaks töö olema tehtud ja õlijärve asemele tuleb muruplats. Maa sees olevad mahutid pestakse kuuma auruga ja täidetakse pinnasega. Maapinnast kõrgemale ulatuvad ehitiste osad lammutatakse.



Lemeksi juhatuse esimees Jüri Külvik lisas, et lammutamisele lähevad ka kõrval asuvad betoonitehase hoonete varemed. Mis krundile tuleb, sellele polnud tal vastata muud, kui et selgub detailplaneeringuga. Sealt peaks tulevikus läbi minema ka Vitamiini tänava läbimurre Betooni tänavani.



Betooni tänava masuudireostuse koristamisega on Ragn-Sellsil ametis viis alltöövõtjat. Töö ise pole aga erakordne, Eestis on sarnaseid objekte veel sadu. Eriti arvukalt Tallinnas ja Ida-Virumaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles