Tuleviku inimesed leiavad tornimunast Rolandi nime

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roland Ilp
Roland Ilp Foto: Sille Annuk

Endine Tartu linna täitevkomitee esimees Roland Ilp tähistas hiljuti 75. sünnipäeva sellega, et tellis limusiini ja sõidutas oma paremaid sõpru läbi kõikidest kohtadest, mis tema elus tähtsad on olnud.

Ka Tartu raekojast, et nuusutada uue aja lõhna.

Ühe šampanjapudelikorgi lennutas Roland Ilp õhku skulptor Mare Mikofi loodud monumendi juures Emajõe kaldal.

Saja tuhandenda tartlase sünd 1977. aasta veebruaris andis täitevkomitee esimehele Roland Ilbile 30 rubla palka juurde – see on mehel meeles. Ja palju muudki.

«Me olime ikka mõistuse juures,» ütleb ta alustuseks. «Me tahtsime isegi toda lennuvälja sealt Raadilt ära viia. Aga no ei lastud. Vähemalt linna kohalt saime lennud ära!»

Ja jätkab hetke pärast: «Kui palju selle linnasüdame eest siin sai seistud. Näete, see vaba serv teispool Turu tänavat.»

Roland Ilp jalutab parasjagu jalakäijate silla poolt vana turuhoone poole.

«See taheti kõik tartu maju täis ehitada,» räägib ta. «Aga me ütlesime, et tuleb revolutsioonide väljak, panime ühe mälestusmärgi ka püsti. Ja nii päästsime ära!»

Siis näitab Roland Ilp Vabaduse puiestee jõeäärse maa suunas: «Me ütlesime, et sinna paneme kultuuritegelased, Lutsu ja teised. Nii jäeti ka see koht rahule.»

Siis räägib Roland Ilp, kuidas sõjaveteranid käisid mitu korda rääkimas, et keset linna kirikuvaremed! Et oi-oi, need tuleb maha lammutada! Aga nemad ajasid Tallinnast Poola restaureerijate limiidi välja ja tegid Jaani kirikule aia ümber.

Roland Ilp jutustaks palju. Kas või raekoja tornimuna kuldamisest ja kuidas linnast sai selle nimel kõik hambakuld kokku ostetud ning Petseri kirikumunade kuldajad appi kutsutud.

Ning kuidas siis vanast tornimunast ajaloolised dokumendid avastati... Ning uued dokumendid ja ajalehed asemele pandi, Roland Ilbi nimi teiste seas.

Tartu 1977. aastal

• Linnas on 280 tänavat kogupikkusega 170 kilomeetrit.

• Mööda Puiestee ja Võru tänavat tuleb linna ühest veerest teise 7,8 km.

• Ihastest kujuneb individuaalehitusrajoon. Riia maantee äärde ehitatakse Eesti NSV Teaduste Akadeemia asutuste uusi hooneid, Anne elurajoon laieneb ringteeni. Piimakombinaat ja õlletehas saavad uued hooned.

• Tartus on üle 45 000

töötaja, ligi 13 800 õpilast, 6968 üliõpilast.

Käitistes ulatub töötaja keskmine kuupalk 175 rublani.

Allikas: 1977. aasta 18. veebruari Edasi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles