Tasku ehitaja kitkub Neinar Seliga kohtus kana

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estiko kontserni juhi Ain Tammvere (vasakul) ja omaniku Neinar Seli väitel esineb Tasku juu­­res talumatult palju ehituspraaki ja YIT Ehitus pole oma vigu parandanud.
Estiko kontserni juhi Ain Tammvere (vasakul) ja omaniku Neinar Seli väitel esineb Tasku juu­­res talumatult palju ehituspraaki ja YIT Ehitus pole oma vigu parandanud. Foto: Sille Annuk

Eestis pankrotistub praegu iga päev mõni ehitusettevõte ja tundmatu nimega REK Ehituse pankrotimenetlus ei ületaks kindlasti uudiskünnist, kui firma nimi polnuks varem Estiko Ehitus.


Just täna arutabki Tartu maakohus YIT Ehituse taotlust REK Ehituse pankroti väljakuulutamiseks.



Ettevõtte endises nimes sisalduv Estiko kaubamärk seostub samanimelise kontserni omaniku Neinar Seliga. Veel eelmisel aastal oli Estiko Ehituse käive 275,9 miljonit krooni, sest just see firma korraldas koos YIT Ehitusega Tasku keskuse rajamist.



Ehkki YIT oli peatöövõtja, viisid ettevõtted koos läbi hankeid alltöövõtjate leidmiseks ja ka arved tehtud tööde kohta esitas YIT Seli kontserni kuulunud Estiko Ehitusele.



Miljonid maksmata


Keskus avati juba eelmise aasta augusti lõpus, aga Estiko Ehitus ei maksnud YITile ära viimaseid arveid summas 19 miljonit krooni. Estiko kontserni juht Ain Tammvere hakkas seejuures osutama YITi tegemata töödele, põhjendamatutele arvetele ja ka ehituspraagile.



16. märtsil ehk pärast seda, kui suhted kahe firma vahel teravaks läksid, sai Estiko Ehituse omanikuks kunagi koos Neinar Seliga kergejõustikuareenidel vasarat heitnud Tiit Matjus. Seejärel 18. märtsil saigi Estiko Ehitusest REK Ehitus. Mingit arvestatavat vara REK Ehitusel aga pole, nii et isegi kui kohus kuulutab YIT Ehituse avalduse põhjal välja ettevõtte pankroti, jäävad võlausaldajale suure tõenäosusega tühjad pihud.



YIT Ehituse juhatuse esimees Priit Sauk ütles eile Tartu Postimehele, et ei kommenteeri tekkinud vaidlust: «Meie kombe kohaselt ei hakka me seda hetkel kommenteerima. Peame seda õigemaks.»



Tammvere väitel ei andnud YIT Ehitus tellijale üle ehitusdokumentatsiooni ega teinud kokku 591 miljonit krooni maksma läinud Taskus ka garantiitöid. «Ehitus jäi lõpetamata, me fikseerisime tegemata tööd ühiselt YITi esindajate juuresolekul ja palusime puudused teatud aja jooksul likvideerida,» väitis ta.



Tammvere sõnul aeg jooksis ja ehitusvigu ei parandatud. «Meil viskas närv üle ja lõppkokkuvõttes on raha see, mis masinad käima paneb,» ütles ta. «Raha enne ei saa, kui asjad on tehtud.»



Katus laseb läbi

Ehitusvead on Tammvere väitel tõsised: «Meil on probleeme katuste, põrandate, fassaadi ja avatäidetega ja meie arvates on seda liiga palju.»



Neinar Seli väitel lekkis maja konverentsikeskuse suure saali lagi kolmest kohast samal ajal, kui YIT Ehituse juht Priit Sauk seal oma juubelit pidas.



Seli on omakorda esitanud YIT Ehituse vastu rahalise nõude seoses ehitusel ilmnenud puudustega ja see nõue on veelgi suurem – lausa 43,4 miljonit krooni. Sellised vastunõuded on seesuguste vaidluste puhul üsna tavalised. Seli nõude põhjuseks on mõistagi needsamad ehituspuudused ja ka aasta jooksul tegemata garantiitööd.



Tammvere sõnul polnud Estiko Ehituse nime- ja omanikumuutuse taga soov lasta ettevõte vaikselt ja varatult pankrotti. «Meil oli planeeritud rajada Estiko Ehitusega veel hulk hooneid,» lausus ta. «Seoses majanduslangusega polnud mõtet ehitustegevusega edasi minna ja müüsime firma maha nendele meestele, kes oskavad ja tahavad ehitada.»



Tartu Postimehele teadaolevalt ei tegele REK Ehitus siiski praegu millegi ehitamisega.


Veel eile õhtulgi istusid Estiko ja YIT Ehituse esindajad ühe laua taha, et leida kompromiss.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles