Buss viib teistesse kultuuridesse

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Gootid, ossid, pop­da­dad, skeiterid – linn on täis noori inimesi, kes oma põhimõtetest, veendumustest ja kindlasse rühma kuulumisest annavad märku peamiselt välimusega.


Vanemad inimesed tunnevad kindlalt ära ehk punkarid, kuid lisaks on tekkinud kümneid omanäolisi noorte subkultuure.



Neist uuemate ja huvitavamate tundmaõppimiseks korraldab Lille Maja järgmisel nädalal seminari. Bussiga viiakse noored, noorsootöötajad ja teised huvilised Tartu populaarsematesse noorte kogunemiskohtadesse.



Näited elust


Külastatakse Tartu Kultuuritehast, Genialistide Klubi, rokibaari Underground ja Tartu Rockiklubi. Lille Maja noorsootöötaja Helena Stam­berg rääkis, et erinevatest stiilidest on rääkima kutsutud näiteks rokkar Roland Sutt ja genialist Ivar Põllu.



«Iga maja tutvustab see inimene, kes on selle tegevusega kõige rohkem kursis. Nemad räägivad selle koha eripärast ja meil on ka plaanitud mõned näited subkultuuridest,» ütles Stamberg.



Näiteks on kultuuritehasesse kutsutud elusuuruses popdada Barthol lo mejor, rokiklubis aga räägitakse tätoveeringutest.



Üldine eesmärk on aga välja uurida, kas silmatorkava välimuse taga on ka mingi sisu või on see välimus lihtsalt noorte mässumeelsusega sobiv pakend.



Selleks peetakse 19. septembril Taskus debatt, kus noortele vastanduvad erinevate erakondade poliitikud. Arutatakse, kuidas suhtub subkul-tuurse noore valikutesse kool, kuidas reageerivad möödujad tänaval jne.



Näited kõigile


Väikseks välimäärajaks linnarahvale riietatakse Tasku keskuse vaateakendel seisvad  mannekeenid uudsemate ja populaarsemate noortestiilide järgi.



Turu tänava poole jäävatel vaateakendel saab näha popdada, gooti, osside, tibide, anime, recycle’i ja skeiterite esindajaid, igaühe juurde panevad noored ka tutvustava teksti. See näitus jääb vaatamiseks üles 3. oktoobrini.



Sel nädalal algas registreerumine kõigile neile, kes soovivad järgmisel reedel seminaribussiga liituda, vabu kohti on selles 55.



Seminar


• Subkultuur, kas ainult pakend?


• 18.-19. september


• info http://www.lille.tartu.ee


• Eelregistreerimine 14. septembrini aadressil helena@lille.tartu.ee (lisada nimi, e-mail ja telefoni number)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles