Näitus eksponeerib unelmate kodusid

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma unelmate kodu võib alata ühest kägardatud paberile visandatud majast, rääkis arhitektuurinäituse üks eestvedajatest, YES-liikumise president Heiko Teern. Nii sai näiteks alguse EMÜ õppejõu Lauri Lihtmaa praegune kodu, mille eskiisjoonised ning nende järgi valminud maja pildid on samuti näitusel eksponeeritud.
Oma unelmate kodu võib alata ühest kägardatud paberile visandatud majast, rääkis arhitektuurinäituse üks eestvedajatest, YES-liikumise president Heiko Teern. Nii sai näiteks alguse EMÜ õppejõu Lauri Lihtmaa praegune kodu, mille eskiisjoonised ning nende järgi valminud maja pildid on samuti näitusel eksponeeritud. Foto: Sille Annuk

Eesti Maaülikooli uues spordihoones saab üleeilsest vaadata arhitektuurinäitust, millel 127 kunsti- ja disainihuvilist üliõpilast ja õppejõudu on paberile visandanud oma unelmate kodu.


«See idee tekkis mul maaülikooli ühiselamu 12. korruselt ülikooli campus'e peale ja kaunile Eestimaa loodusele vaadates – mõtlesin, miks ei ole sellist ühendust, kus kunstihuvilised tudengid saaksid koonduda ja selle ilusa keskkonna jaoks koos midagi luua,» meenutas Eesti Maaülikooli maaehituse osakonna lektor Lilian-Hanna Taimla.


Sellest mõttest on tänaseks sündinud liikumine Young Environmental Specialists (YES), mis koondab kunsti- ja disainihuvilisi tudengeid.



Esimene näitus


Arhitektuurinäitus on YES-liikumise esimene käegakatsutav tulemus. Näituse tarvis panid YESiga liitunud tudengid paberile kavandi teemal «Minu päris esimene enda projekteeritud unistuste kodu».



Unistuste kodu kavandeid jagub uues spordihoones kolmele korrusele. Näitusele esitasid oma kavandeid nii teise kui kolmanda aasta üliõpilased, maaülikooli õppejõud ning ka esmakursuslased, kel ülikoolis käsil alles teine õppenädal.



Näituse kuraatori, maaülikooli maaehituse osakonna professori Jaan Miljani lemmikuks osutus viienda kursuse tudengi kavand, mille järgi on ka kodu rajatud.


Nii Lilian-Hanna Taimla kui Jaan Miljan tõstsid esile maaülikooli lektori Tõnis Teppandi interaktiivset eskiisprojekti Norras ehitatavale majale, kus arvutihiirega eskiisil klikkides saab liikuda mööda hoonet.



Kunstihuviga tudengitele


«YES-liikumine ühendab kõikide erialade tudengeid ehitusest veterinaariani – kui on kunsti vastu huvi, siis on YESi kaudu võimalik seda väljendada,» rääkis YESi president, maaülikooli tudeng Heiko Teern. Liikumisega on oodatud ühinema kõikide erialade ning ülikoolide tudengid.



Noormees ise oli näituse korraldamisega sedavõrd hõivatud, et oma unistuste kodu paberile panna ei jõudnud. Küll aga leidis ta võimaliku lemmikkodu kavandi kaastudeng Martin Sepa eskiisis.



Teernile meeldis maja osaliselt ümarate nurkadega kuju ning hoone keskmes olev suur keerdtrepp. Õppejõu Lilian-Hanna Taimla kriitiline pilk tõstis maja juures esile häid proportsioone ning maja sobivust ümbritsevaga.



Taimla YES-liikumise mõtte algatajana ning Heiko Teern liikumise eestvedajana olid pärast näituse ametlikku avamist tulemusega päris rahul. Tegelikult liiguvad mõlema mõtted juba järgmise näituse, sedakorda YESi fotonäituse korraldamise ümber.



Mis selle teemaks saab,  jääb korraldajate sõnul avalikkusele saladuseks kuni näituse avamiseni mõne kuu pärast.



Young Environmental Specialists (YES)

• YES koondab kunsti- ja disainihuvilisi tudengeid.


• Liikumisega on oodatud ühinema kõikide erialade ning ülikoolide üliõpilased.


• EMÜ spordihoones avatud arhitektuurinäitus on YESi esimene ning jääb avatuks 28. oktoobrini.


• Järgmine näitus on kavandatud 2010. aasta jaanuari.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles