Ennustus räägib võrdsest võitlusest

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimiskast
Valimiskast Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi Tartus on valimisteks kandidaate üles seatud 30 võrra vähem kui nelja aasta eest, piisaks neist ikkagi enam kui seitsme volikogu moodustamiseks.


Seekord asub Tartus umbes 75 000 valija toetust püüdma 364 inimest, kellest kaks on üksikkandidaadid. Ülejäänud kandideerivad kuue erakonna ja nelja valimisliidu nimekirjas.



Eelmistel valimistel oli Tartu 49-kohalisse volikogusse üksikkandidaate viis, erakondi üheksa, aga valimisliite ei olnud.



Oma nimekirjaga pole nüüd väljas Vasakpartei, Eesti Iseseisvuspartei ega Kristlik Rahvapartei. Res Publica on liitunud Isamaaliiduga. Vanade tegijate Keskerakonna, Rahvaliidu, Reformierakonna, sotsiaaldemokraatide ning Isamaa ja Res Publica Liidu kõrval asub kohti püüdma Eestimaa Rohelised.



Kontrollimine jätkub


Kõige pikema nimekirjaga, kus on 65 nime, on väljas Reformierakond, sotside nimekirjas on 61 nime. Raadioajakirjanik Vambola Paavo diskvalifitseerimise järel sissekirjutuse probleemide tõttu leiti nimekirja kiiresti uus kandidaat.



Tartu valimiskomisjoni esimees Jüri Mölder ütles, et praegu käib kandideerimisdokumentides olevate andmete kontroll, aga tema teada ei ole valimisliitude ja erakondade osas puudusi avastatud. Kui neid leitakse, on viimane aeg asja parandada täna õhtul kell kuus.



Sissekirjutusprobleemi tõttu jääb Tartus olemata ka omapärane olukord, kus ühe erakonna, Eestimaa Roheliste nimekirjas kandideerinuks kaks täpselt sama nimega inimest.



Selgus, et üks Katrin Alekand ei olnud 1. augusti seisuga Tartu elanikuks registreeritud. Ühe kandidaadi kaotas ka Reformierakond, sest Tarmo Tamm polnud elukohaks registreerinud Tartut.



Kui palju on Tartus valijaid, selgub aga kuu enne valimispäeva. Arvatavasti on neid isikuid alla 75 000, ütles Mölder.



Erinevad ennustused


Häälte jagunemise kohta on mitmesuguseid arvamusi. Politoloog Rein Toomla arvates on raske uskuda, et Reformierakond Tartus ei võida, aga valimised tulevad tasavägisemad ja võitjate edumaa pole pikk.



Niisamuti ennustas tasavägiseid tulemusi praegu võimukoalitsiooni kuuluva Rahvaliidu esimees Karel Rüütli, ta pidas reaalseks, et erakond osaleb linna valitsemises ka järgmisel perioodil ja võidab kuus volikogukohta. Seni on neid neli.



«Eks võim kulutab, Reformierakond on pikalt võimul olnud. Linnale tuleks kindlasti kasuks, kui kohtade jaotus volikogus muutuks ühtlasemaks. See muudab erinevate koalitsioonide moodustamise tõenäolisemaks ja on tartlastele kasulikum, sunnib enam läbi rääkima ja erinevate huvigruppidega arvestama,» ütles Rüütli.



Kohti soovib juurde võita ka Keskerakond. Tartu piirkonna esimees Aadu Must lausus, et alla kümne koha oleks neile õnnetu tulemus. Üldist jõudude vahekorra kujunemist ta ennustada ei söandanud, kuid oli kindel, et muutusi tuleb.



Senist linnavalitsemist hinnates ütles Must, et vaatamata erakondade konkurentsile on koalitsioonilepingusse kirja pandu ka kohusetruult täidetud ja petuvärki ei ole. Kuigi kaks teist koalitsioonipartnerit on volikogus 19 kohta hoidva Reformierakonna kõrval nagu väikevennad.



Linnapea on edus kindel


Tartu linnapea ja Reformierakonna esinumber Urmas Kruuse ütles, et tema erakond võidab kindlasti Tartus valimised ja kohti ei saada volikogus senisest vähem, sest erakonnal on pikk valitsemiskogemus ja see on tõestanud võimekust eesmärke seada ja ka ellu viia.



IRLi Tartu piirkonna esimees Peeter Laurson ütles aga, et hoopis nemad lähevad noppima võitu ja oleksid rahul 17-18 kohaga. Iseasi on tema sõnul, et keegi ei oska täna ennustada, kui mitu kohta oleks tarvis saada valimisvõiduks.



Sotside kandidaat Tartu linnapea kohale Jarno Laur ütles, et nende meelest oleks 12 kohta hea tulemus, aga konkurentide nimekirju vaadates tundub, et kohti võiks tulla enamgi. «Reformi nimekirjast erilist värskust ja energiat ei õhka,» ütles ta.



Laur lisas, et linna arengu seisukohalt oleks võimuerakondade vaheldumine hea. Reformierakonna tosin aastat võimu juures olemist on linnavalitsemise tema sõnul muutnud liialt sõpruskonna ja äriringkonna keskseks.



«Valija ei ootagi selgeid lubadusi, kuhu üks või teine lilleklump tehakse, vaid milline on Tartu valitsemine,» sõnas ta.



Roheliste Tartu piirkonna liikmed seadsid eesmärgiks viis kohta. Roheliste linnapeakandidaat Peep Mardiste ütles, et Reformierakond on kohalikel valimistel kohti kaotanud ja ta usub selle trendi jätkumist.



Kui erakondade unistused kokku lüüa, peaks Tartu volikogus olema vähemalt 70 kohta. Aga eks unistusi ole ka üksikkandidaatidel ja valimisliitudel.



Tartu volikogu


49 koha jagamine


Erakondade juhid vastasid Tartu Postimehe küsimusele, kui mitu kohta nad usuvad oma erakonda uues linnavolikogus saavat.


• Isamaa ja Res Publica Liit  17-18 kohta


• Eestimaa Rohelised 5


• Keskerakond vähemalt 10


• Rahvaliit  6


• Reformierakond 19


• Sotsiaaldemokraatlik Erakond 12


Kokku 70

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles