Banaan puhkes õide

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õitsev banaan
Õitsev banaan Foto: Sille Annuk

Nagu tänavusest õunauputusest veel vähe oleks, nüüd on meil ka banaanid kasvama hakanud! «Ootamatult viskas meil müügis olev banaan esmaspäeva hommikul õie välja,» teatas Tartu külje all Märjal paikneva Jardini aianduskeskuse perenaine Janika Ilves.


«Ja väiksed banaanid on sel kah küljes,» lisas Jardini aianduskeskuse töötaja Kaie-Ly Põim (pildil). «Näis, kui palju banaane meil kobara külge kasvab.»



Ligi kolm aastat aianduskeskuses ostjat oodanud banaan on Janika Ilvese hinnangul 10–15-aastane. «Meie kliendid on banaani suhtes skeptilised olnud, inimesed arvavad, et Eestis banaan ei vilju,» märkis Janika Ilves. «Aga nüüd oleme tõestanud, et banaan kasvab ka meil, seda saab näiteks talveaias pidada.»



Madalakasvulised banaaniliigid ja -sordid kasvavad ja viljuvad Eestis sobivates tingimustes hästi, kinnitas ka Tartu Ülikooli botaanikaaia aednik Diana Pärn.



Mitme meetri kõrguseks sirguv üsna jämeda tüvega banaan pole puu, vaid maailma kõige suurem rohttaim. «Banaani tüvi on moodustunud lehetuppedest, sellist tüve nimetatakse ebavarreks või ebatüveks. Botaanikud kahvatuvad, kui banaani puuks nimetatakse,» selgitas Diana Pärn.



Jardini aianduskeskuses müügil olev õitsev ja viljuv ligi kahe meetri kõrgune banaan maksab 3240 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles