Uus keemiahoone pakub üllatusi

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue keemiahoone üks väljapääsudest, mille juurde koguneb sademevesi ja imbub sealt siis keldrisse.
Uue keemiahoone üks väljapääsudest, mille juurde koguneb sademevesi ja imbub sealt siis keldrisse. Foto: Sille Annuk

Uues uhkes keemiahoones pidi õppe- ja teadustöö lahti minema kohe käesoleva õppeaasta alguses, kuid praegu puudub majas veel tööks vajalik mööbel ning uue hoone katsetamine toob üha uusi üllatusi.


«Maja peaks normaalsetes tingimustes tööle hakkama võibolla esimesest oktoobrist,» lubas Tartu Ülikooli planeerimistalituse juhataja Heiki Pagel. Osa keemikuid on juba Jakobi tänava vanast keemiahoonest jõudnud uude kolida, osa pakib veel aga asju.



Õppetöö käib Pageli sõnul praegu selleks majja ajutiseks paigaldatud mööbliga.



Veniv mööblihange


Uus keemiahoone sai teatavasti laboritesse spetsiaalse laboritehnika ning sisseseade, mis praegu on katsetamisel ning peaks õige pea töökorras olema. Küll aga on endiselt puudu tavamööbel – lauad-toolid.



«Mööbliga on nii nagu viimasel ajal kombeks, et hange vaidlustati korduvalt ning kõik venis natuke pikemaks kui meie plaanides kirjas oli,» selgitas Pagel. Praeguseks on Pageli kinnitusel aga mööbel juba teel või isegi kohal ning paigaldamisel. 



Keerulisim Euroopas


Olemasoleva ja paigaldatud laboritehnika teinud Saksa ettevõtte Waldner kinnitusel on keemiahoone kõige keerulisema ja mahukama sisseseadega maja, mille nad viimase kümne aasta jooksul Euroopas teinud on. Seega võtab kogu süsteemi katsetamine ning täistöökorda saamine Pageli sõnul aega.



«Maja on väga keeruline ning ega me lootnudki, et lülitad nupu sisse ja kõik hakkab kohe tööle,» ütles Pagel.



Üllatusi on toonud maja muuski osas. Maapinnast allapoole jäävate evakuatsiooniväljapääsude juurde hakkas viimase aja suuremate vihmade tõttu vesi kogunema ning sealt omakorda keldrisse imbuma.



«See juhtub aga ainult suure sademehulga korral ning praegu otsime probleemile koos projekteerija ja ehitajaga lahendust,» sõnas Heiki Pagel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles