Maarja kool saab tuule tiiba

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mänguväljak.
Mänguväljak. Foto: Sille Annuk

Tartu Maarja Kooli direktor Jaanus Rooba on Jaamamõisasse uue majatiiva ja kooliaia valmimise puhul rõõmus nagu väike poiss, kes on endale enne septembrit moodsa ranitsa selga saanud.


Direktor seisab keset uuenenud Maarja kooli kompleksi – ees peamaja, taga põhikooliklasside maja, paremal tugikeskus ja vasakul endise talli-tõllakuuri kohale kerkinud uus maja – ning kiidab selle paljude tegijate head koostööd.



Uues majas, mis on ühendatud põhikooliklasside majaga, saavad parasjagu viimast lihvi söögituba ja köök, kolm klassiruumi ja avar saal ning 10-kohaline lasteaed.



Tartu Maarja Kool on intellekti- ja liitpuudega laste kool, kus õpib 65 last ja töötab 42 inimest. Ühtekokku saavad nad nüüd juurde 400 ruutmeetrit kasulikku pinda, mille kvaliteedis ja nägususes ei pea kahtlema.



Sõbralik disain


Eriprojekti järgi disainitud hele puitmööbel, nutikas ruumikasutus, savikrohvseinad, mustad klassitahvlid, kaselaudadest põrandad – palju muudki, mida on hea käega katsuda ja silmaga imetleda. Lasteaiaruumes on maas tõeliselt jalasõbralik ja kõrgekvaliteediline materjal – korkmarmoleum. «Midagi on jahedas majanduskliimas ka head,» tõdeb Jaanus Rooba.



Ta peab silmas seda, et ehitushinnad ja -materjalid on odavnenud ja et tänu sellele jäi hankesse kirjutatud raha ülegi. Nii tekkis koolil võimalus haljastada oma territooriumi, ehitada mänguväljak koos õues­õppeklassi ja lõkkeplatsiga, korrastada kooliaed ning värskendada peamaja fassaad.



Uus majatiib koos sisustusega läks maksma 14,8 miljonit krooni, millest Tartu linn tasus 2,2 miljonit. Projekti taga on Norra finantsmehhanismide  raha.



Ehitus algas aasta tagasi 1. augustil ja saab valmis kohe-kohe. Esmaspäeval kell 15 on Maarja kooli uue majatiiva ja kooliaia pidulik avamine.



Jaanus Rooba rõhutab, et tehtu taga on lapsed ja õpetajad ning nende vajadused ja koostööst sündinud ideed. Ilma selleta ei sünniks midagi. Huvitavast tööst tiivustusid ehitajadki.



Töö lõi hinge laulma


«Nad on ju enamasti harjunud ehitama kandilisi maju kandiliste uste ja akendega,» räägib Jaanus Rooba. «Aga kui neil tuli tegelda talli-tõllakuuri poolkaarjate sillustega, hakkasid nad tööd tehes omaette laulu ümisema. Niivõrd meeliülendav oli see tegevus.»



Tegelikult on Jaamamõisa endise talli-tõllakuuri maapealne osa kõik uuesti ehitatud. See arvestab vaid endise, ajaloolise maja mahtu, joont ja iseloomu. Ainult keldri- ja vundamendiosa on vanad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles