Kahel Hollywoodil on ühiseid jooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laeva Hollywood ja Los Angelese Hollywood.
Laeva Hollywood ja Los Angelese Hollywood. Foto: Postimees.ee

Nii nagu Tallinna–Tartu maantee ääres Laeva valda Hollywoodi kirja püstitajad ei võinud uskuda, et nende üritus jääb tee äärde püsima aastateks, nii ei olnud ka 1923. aastal Los Angelese lähedale rajatud Hollywoodi märgil kauakestvat eesmärki.

See paigutati sinna aastaks või poolteiseks, et anda uutele võimalikele kinnisvarahuvilistele märku suure piirkonna arenguvõimalustest.

Magusad maatükid

Tol ajal oli Lõuna-Californias Hollywood kohanimena juba levinud. Esimest korda sattus see ametlikesse dokumentidesse 1887. aastal. Mõjukas mees Hobart Johnstone Whitley omandas 500 aakrit maad ja põlistas Hollywoodi nime paberites.

Koha ristiemaks tuleb pidada neis paigus aga juba 1880. aastate algul sisse seadnud maaomaniku Harvey Henderson Wilcoxi naist Daeida Wilcoxi, kes oli kord rongis ühe võõra naisega jutuotsa peale saanud. Too naine kirjeldanud Daeidale oma imekaunist kodupaika Ohios, mida sealsed hollandlastest sisserändajad olid kutsunud Hollywoodiks.

Daeida Wilcoxile meeldis sõna kõla sedavõrd, et koju Lõuna-Californiasse naastes veenis ta oma meest pere rantšot Hollywoodiks kutsuma.

Algul 13 tähte

1923. aasta suvel püstitatud Hollywoodi märgi originaalne kuju koosnes tegelikult 13 tähest, kõlades Hollywoodland.

Märgiga on seotud üks surmajuhtum ja hulk vandalismiakte. Suure majanduslanguse päevil 1923. aastal viskus ebaõnne kogenud näitleja Peg Entwistle alla hiiglaslikult H-tähelt ja sooritas nii enesetapu.

1949. aastaks oli märk vandaalide poolt sedavõrd rüüstatud, et midagi tuli ette võtta. Vaidluste järel kohaliku võimuga võttis Hollywoodi Kommertskoda vastu otsuse parandada esimene täht ning eemaldada neli viimast.

Tänapäeval on Hollywood muutunud glamuurse filmimaailma sümboliks. Hiiglaslike tähtede laius on kohati üle 9 ja kõrgus ligi 15 meetrit. Kogu sõna paigutub 150-meetrisele joonele.

Sünnilt sugugi mitte kunstiteos Hollywood on maailmas sama kuulus kui Leonardo da Vinci «Mona Lisa». (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles