Eakate kodu läbis uuenduskuuri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toad Tartu hooldekodu vanas osas näevad nüüd välja samasugused nagu eelmise aasta oktoobris valminud juurdeehitises, eakad kolivad oma uutesse tubadesse järgmisel nädalal.
Toad Tartu hooldekodu vanas osas näevad nüüd välja samasugused nagu eelmise aasta oktoobris valminud juurdeehitises, eakad kolivad oma uutesse tubadesse järgmisel nädalal. Foto: Sille Annuk

Tartu hooldekodu asukad ei ela septembrist enam pead-jalad koos, sest eile avati pidulikult asutuse renoveeritud vana osa, mis tõstab linna eakate elamistingimused 21. sajandi tasemele.


Viimase aasta on hooldekodu asukad elanud mullu oktoobris valminud majaosas. Kuna juurdeehitises on ruumi vaid 83-le, aga majas on 122 eakat, tuli pisikestes tubades elada kolme-neljakesi.

Nüüd, mil ka vana, Liiva 32 asuv hoone on saanud uue kuue ja nüüdisaegse sisustuse, pääsevad eakad viimaks ülerahvastatud olukorrast.

Vesi igas toas


Hooldekodu juhataja Astrid Küti sõnul oli vana maja kuigivõrd remonditud, kuid puudusid ventilatsioon ja kahesed toad ning pesemistingimused olid napid.

«Nüüd on kraanikausid sees igas toas ja see kergendab oluliselt hommikusi toimetusi,» rõõmustab Kütt.

Kõik toad restaureeritud majaosas küll kahekohalised ei ole, aga kolmesed on selle võrra suuremad, nagu normid ette näevad.

Põhiliselt kolivad vanasse hoonesse mehed, kelle käsutusse jääb esimene korrus ja tiib, teine korrus saab olema naiste päralt. Lamajad haiged jäävad elama uude ossa, kus on paremad põetamis- ja liikumistingimused.

Et laienenud hooldekodusse tuleb juurde 63 kohta, avab maja uksed ka uutele asukatele. Osa kohtadest läheb müüki eraisikutele, kuid linn toob Tartusse ka 40 eakat tartlast, kes on ruumipuuduse tõttu seni elanud maakonna hoolekandeasutustes. 

Tartu linna hoolekandeteenistuse juhataja Indrek Sooniste sõnul pääsevad mujalt linna kõik, kes selleks on soovi avaldanud. «Aga paljud 79 hoolealusest on teatanud, et nad ei soovi linna tulla,» kinnitas ta.

Uued töökohad


Tänu laienemisele tekib hooldekodusse ka 39 uut töökohta. Küti sõnul hakatakse personali palkama ja kolima 1. septembrist.

«Hoolealused hakkavad uusi olusid nautima alles siis, kui igaühel on asjad omas toas ja neil tekib aegamisi stabiilsustunne, sest suured liikumised häirivad eakaid,» rääkis Kütt.

Astrid Kütt on majas töötanud 25 aastat, kuid sellist aega, mil kõik oleks nii korras olnud, ta ei mäleta. «Me ei pea hoolekandeasutust enam millegi poolest häbenema, oleme linnale kahtlemata väga tänulikud,» lausus juhataja.

Abilinnapea Vladimir Šokmani sõnul on ka linn uhke, et nüüdsest pakutakse hoolekandeteenust 21. sajandi vääriliselt. Ta lisas, et maja käikulaskmisega jäävad põletavad järjekorraprobleemid loodetavasti seljataha.

Koht Tartu Hooldekodus maksab 9600 krooni kuus.

Vana maja renoveerimine koos sisustusega läks Tartu linnale maksma 23 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles