Festival turgutab kirjasõnahuvi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasahstanist pärit Jerbol Þumagulov (24), kelle luuletusi on tõlgitud juba ka eesti keelde, heitis Tartu Ülikooli raamatukogu ees pealava juures pilgu peale raamatuletile.
Kasahstanist pärit Jerbol Þumagulov (24), kelle luuletusi on tõlgitud juba ka eesti keelde, heitis Tartu Ülikooli raamatukogu ees pealava juures pilgu peale raamatuletile. Foto: Sille Annuk

uLuuletaja saab aidata, kui igapäevases elus on sõnad viledaks kulunud. Ta otsib üles sõnade juured või kasvatab uued alla, leiab tundelisi seoseid sõnade vahel, ühesõnaga – annab sõnadele sügavuse ja sisu tagasi.

Nii kõneles eile luuletaja Indrek Hirv, «Prima vista» patroon, kui avas Tartu Ülikooli raamatukogu ette püstitatud pealaval enam kui saja üritusega kirjandusfestivali.

Suurem osa ettevõtmistest on kavandatud selleks, et lähendada kirjandusele vanu ja tuua juurde uusi lugejaid. Tegevust jätkub tosinasse paika Tartus.

Mitmest rahvusest

Kutsutud on mitme rahvuse kirjanikke. Nende hulgas on Kasahstanist pärit Jerbol Žumagulov, kes on viimased kolm aastat elanud Moskvas. Eile luges ta oma luuletusi pealaval koos Tartu vene luuletajatega.

Teiste hulgas jälgis kirjanduspeo avamist Heiki Vilep, kes on hoolitsenud selle eest, et internetis tuhnijad saaksid «Prima vista» kohta ülevaate veebist (http://kirjandusfestival.tartu.ee).

Täna saab lastekirjanikuna tuntust kogunud ja auhinnatud Vilep trükikojast Greif kätte pakid oma raamatuga «Mind oli kaks», mis sisaldab läbilõike tema täiskasvanutele mõeldud luuleloomingust.

Soodusmüük

Festivali avamise ajal ei katkenud hetkekski raamatutega tutvumise jutuvada pealava ees soodusmüügitelkides. Seal askeldasid ühel pool letti kirjastuste ja kaupluste esindajad ning teisel pool tuntud – näiteks bibliofiilid Mart Orav ja Ülo Matjus – ning tundmatud raamatuhuvilised.

Soodusmüük ehk «Utlib market», mis sai kolm aastat tagasi üheks «Prima vista» alustalaks, jätkub TÜ raamatukogu ees täna.

Laupäeva pärastlõunani on võimalik osa saada lastesõbralikust tegevusest südalinna pargis. Kolmandat korda toimuv «Prima vista» lõpeb aga esimest korda kodunt kaugel – pühapäeval Narvas.

«Prima vista» ürituste kavast

Täna

• 11, 13 ja 15 Ilmar Trull pargiraamatukogu laste kunstitelgis südalinna pargis

• 12 Indrek Hirv pealaval TÜ raamatukogu ees

• 17 ajakirja Värske Rõhk noored autorid ja ansambel Rumour Is News kirjandusmaja aias

• 19 laulvate eesti kirjanike kontsert südalinna pargis

Homme

• 12 kirjanduslik orienteerumismäng südalinna pargis ja Toomemäel

• 12 ja 13.30 Contra pargiraamatukogu laste kunstitelgis südalinna pargis

• 14 Jaan Kaplinski ja Andres Pool vestlevad Enriko Talvistu juhtimisel südalinna pargis

• 16 mängib mood kirjandusega Shakespeare’is

• 18 Betti Alveri debüüdipreemia laureaadid kirjandusmajas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles