Arvuti aitab kangakudujal keerulist mustrit teha

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antoniuse Gildi tekstiilikoja kunstnik-disainer Eva-Liisa Kriis koob arvutiga juhitavatel kangastelgedel kangaid ja vaipu, mille mustrid on enamasti aga ikkagi pärit meie esiemadelt.
Antoniuse Gildi tekstiilikoja kunstnik-disainer Eva-Liisa Kriis koob arvutiga juhitavatel kangastelgedel kangaid ja vaipu, mille mustrid on enamasti aga ikkagi pärit meie esiemadelt. Foto: Margus Ansu

Antoniuse Gildi meistrid on elevil: nende töötoas on uued arvutiga juhitavad kangasteljed, mille taga saab keerulist mustrit kangasse kududa märksa kergema vaevaga kui vanade tavapäraste telgede taga.


«Käsitsitöö jääb ka nende telgede taga alles, kuid seda on vähem kui tavaliste telgede taga,» tutvustas arvutiga juhitavaid kangastelgi Antoniuse Gildi tekstiilikoja kunstnik-disainer Eva-Liisa Kriis.

See tähendab, et kangameister tõmbab ikka lõimelõngad niitest käsitsi läbi ning kududes istub ta ikka oma pika pingi taga ja müdistab tallalaudadega. Kuid pingil istudes võib kuduja nende telgede taga rohkem oma mõtteid mõelda, sest keerulisema või lihtsama mustri annab talle ette arvuti.

Palju eeliseid
Uute telgede eelis on Eva-Liisa Kriisi sõnul seegi, et kootud kangas liigub ise kangapoomile. Tavalistel telgedel kududes tuleb meistril aeg-ajalt käia kangaspuude teisel küljel kangi tõmbamas ja kangast kerimas. Selline jonksutamine kandub aga ka kootavasse vaipa või kangasse.

Oluline on ka see, et uute telgede taga võivad erineva käekirjaga kudujad rahulikult vahetuda: kude tuleb ühtlane, sõltumata sellest, kas kuduja on tugevama või nõrgema tõmbega meister.

Vähetähtis pole seegi, et tänu poole suuremale niiepulkade hulgale saab kuduja uute telgede taga teha suurt keerulist mustrit hulga kergema vaevaga.
Eesti Kunstiakadeemia lõpetanud Eva-Liisa Kriis ostis Ameerika Ühendriikides Californias firmas AVL Looms valmistatud kangasteljed mõned aastad tagasi Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusest saadud stardiabi toel. Disaineritele ja ülikoolidele kangastelgi valmistava AVL Loomsi tooteid pole Eestis peale Eva-Liisa Kriisi seni keegi teine soetanud.

Tartus sündinud ja kasvanud Eva-Liisa Kriis tõi oma kangasteljed kodulinna Anto-niuse Gildi meistrite palvel. Neil telgedel kootud kangast valmistatud armsad vajalikud asjad lähevad kaubaks Anto-niuse Gildis ning pealinnas eesti disaini ja nüüdisaegset käsitööd pakkuvas Iida galeriis, mida Eva-Liisa Kriis peab koos moekunstnik Kristina Viirpaluga.


Vana ei kao kuhugi
Kuid ka vanad teenekad kangasteljed ei kao Antoniuse Gildist kuhugi.
Kui kõrvalhoones saab valmis gildimaja, pannakse need üles Lutsu 5 maja praegusse saali, ütles Antoniuse Gildi lapikoja meister Hilja Sepp.

«Eesti traditsiooniline käsitöö meil säilib,» kinnitas ta.
Meister Hilja Sepp lisas, et Lutsu 3 hoonesse tehtav gildimaja vabastab Lutsu 5 majas ruumid veel kahele uuele meistrikojale. Neist üks on ehtekoda ja teine silmuskudumise koda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles