Kasutatud mööblit võib leida väga odavalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müüja Veera Sirg näitab, et taaskasutuskeskustest võib leida kõike, diivanitest ja kappidest mänguasjadeni.
Müüja Veera Sirg näitab, et taaskasutuskeskustest võib leida kõike, diivanitest ja kappidest mänguasjadeni. Foto: Andres Ehrenpreis

Hea õnne korral võib kasutuskõlbliku mööbli­­tüki saada täitsa ilma rahata, aga kallima tarvitatud mööbli eest tuleb välja käia mitu tuhat krooni.


Sügisel Tartusse voolavad värsked tudengid otsivad tihtipeale odavat mööblit. Arstiteaduskonna üliõpilane Johanna Jakovlev kolis hiljuti kaaslastega möbleerimata korterisse ja leidis väga taskukohase madratsi ning riiulid Tiigi ja Pepleri nurgal asuvast Kõige Poest.

«Sain kaks riiulit, mis muidu maksavad seitse-kaheksasada krooni, kahesaja viiekümne krooni eest ja sõbranna terve voodi kuuesajaga,» kiitis Jakovlev.

Kõige Poe omaniku Annely Kooritsa sõnul ongi tema komisjonipoes kõige minevam kaup kušetid, madratsid ja väikesed riiulid.

Laudadele, toolidele ja muule kaubale hindu määrates peab ta enda sõnul peamise konkurendina arvestama mitte teisi kasutatud kraami müüjaid, vaid Jyski poeketti, kus toasisustus on odav ja näiteks arvutilaua võib kätte saada vähem kui tuhande krooniga.

Mõnikord saab tasuta
Riia mäel Leiupoodi pidav Sippie Truu sõnas, et uue ja kasutatud asja hinnavahe peaks olema vähemalt kahekordne, muidu eelistavad inimesed pigem veel pisut raha kõrvale panna ja osta juba uue diivani või kapi. Konkurentsi teravdavad sagenenud uue mööbli allahindlused.

Näiteks Leiupoes seisis eelmisel nädalal rõõmsavärviliseks maalitud köögikapp, küljes silt «Tasuta!».

Poe omanik Truu sõnas, et vahel tahavad inimesed oma vanadest asjadest lihtsalt lahti saada ja sellepärast antakse mööbel ära odavalt või hoopis ilma rahata.

Tasuta mööblit võib leida ka keskkonnajaamadest. Kui sinna on toodud kastuskõlblikke asju, annavad jaama töötajad need soovijatele tasuta ära.

Kindlat hinda pole

Kasutatud mööbliesemete selget ja alati kehtivat hinnavahemikku ei oska öelda ühegi komisjonipoe või taaskasutuskeskuse müüja, sest järelturul on kaup väga erinev.
Puiestee tänava komisjonipoe omanik Hille Pool tõi välja, et lahtikäiva diivanvoodi võiks saada umbes pooleteise kuni paari tuhande krooniga.

Väiksemad riiulid Kõige Poes maksavad kahesaja krooni ümber, kušettide väärtus kõigub saja viiekümnest kolmesaja kroonini.

Tartu Majaomanike Ühingu taaskasutuskeskuses on suuremate kappide hinnaks umbes kuus-seitsesada krooni, aga leiab ka kallimaid ja odavamaid, nõukogude ajast pärit tooli saab kätte viiekümne krooniga.

Hea õnne korral võib mõne mööblitüki saada ka täitsa ilma rahata.
Nii seal kui ka kõrvalhoovis asuvas MTÜ Eko-Tarest taaskasutuskeskuses kinnitati, et julge tingija saab hinnas alla.

Valik muutub kiiresti

Veidi kallimad on poed, kus müüakse välismaalt sisse toodud kasutatud mööblit.
Vahi tänaval asuv Mööbliait pakub Belgiast ja Hollandist pärit täispuitsisustust, millest osa liigitub pigem antiigiks. Seal algavad hinnad paarist tuhandest kroonist väiksematel kapikestel või laudadel ja küünivad kõrgelt üle kümne tuhande sajandivanustel keeruliste nikerdustega sektsioonidel.

Kuna komisjonipoodidel pole kindlat kauba sortimenti ja müügis on see, mida inimesed parasjagu on toonud, peab soovitava mööblitüki otsimiseks kannatust varuma.
«Seal on asju täpselt nii, kuidas juhtub, tuleb oodata ja vaadata,» ütles Jakovlev.

Tasub läbi käia mitu poodi ja isegi samas kohas mitu korda luuret teha. Tartu Majaomanike Ühingu taaskasutuskeskuse müüja Veera Sirg rääkis, et neil on mitu korda juhtunud, et otsitud kaupa tuuakse poodi varsti pärast küsija lahkumist.

«Küsiti tolmuimejat ja nii kui inimesed ära läksid, toodi just selline tolmuimeja, mida nad tahtsid,» rääkis ta. «Mõtlesime, et ei tea, mis biovoolud seda kokkusattumust mõjutasid!»

kas teate

Kust saab
kasutatud mööblit?
• Kõige Pood, Pepleri 8
• Leiupood, Riia 22
• Mööbli komisjonipood, Puiestee 114
• Teise Ringi Mööbel, Tähe 21
• Mööbel Soomest, Narva mnt 149
• Mööbliait, Vahi 5
• Sisustuse Pood, Teguri 30
• Taaskasutuskeskus, MTÜ Eko-Tarest, Puiestee 114
• Taaskasutuskeskus, TMÜ, Jaamamõisa 30
• Keskkonnajaamad, Jaama 72c ja Tähe 108

Vanu asju saab viia komisjonipoodi

Kui ostate uue diivani, siis eelmise võib olenevalt selle seisukorrast müüa või tasuta ära anda.

Vana mööblit saab müüa komisjonipoodide kaudu, kes aitavad mööblitükile ka sobiva hinna määrata. Müügihinnast osa saab vahendaja, ülejäänu müüki tooja. Kui ese teatud aja jooksul kaubaks ei lähe, langetatakse hinda, ja kui ka siis ostjat ei leidu, peab omanik selle tagasi võtma.

Ka taaskasutuskeskused müü­­vad mööblit edasi, ent sinna toodud kraami eest raha ei saa. Toojale on plussiks see, et müümata jäänud asju tagasi võtma ei pea ja taaskasutuskeskused võtavad vastu ka seda, mida komisjonipoed ei taha. Mööbli veo kodust poodi või taaskasutuskeskusesse maksab tavaliselt vana omanik.

Enamik komisjonipoode ja taaskasutuskeskused võtavad lisaks mööblile müüki ka muud majakraami ja kodutehnikat.

Asju, mis enam müügiks ei kõlba, võtavad tasuta vastu keskkonnajaamad. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles