ISIC-kaart sai võrdseks üliõpilaspiletiga

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISIC-kaardid.
ISIC-kaardid. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Seni tunnistati Eestis ainsa ametliku üliõpilasstaatust tunnistava dokumendina Eesti üliõpilaspiletit, sellest nädalast on ka rahvusvahelisel ISICi üliõpilaspiletil ametliku üliõpilaspileti staatus.


Esmaspäeval võttis Rektorite Nõukogu vastu otsuse, millega anti rahvusvahelisele ISICi üliõpilaspiletile Eesti üliõpilaspiletiga võrdväärsed õigused.



Eesti Üliõpilaskondade Liidu (EÜL) esimehe Joonas Pärensoni sõnul ISIC-kaardi ametlik tunnistamine tavalisele tudengile esialgu käegakatsutavaid muudatusi kaasa ei too, kehtima jääb ka praegune Eesti üliõpilaspilet.



Pikemas perspektiivis oleks Pärensoni sõnul kavas ühendada tavaline üliõpilaspilet rahvusvahelise tudengikaardiga.



Nii oleks tudengil kahe kaardi asemel taskus üks, mis teeb nii Eesti-sisese kui ka Euroopas reisimise ning tudengisoodustuste taotlemise lihtsamaks, sedastas Pärenson.



Kuigi Rektorite Nõukogu oli otsuse tegemisel ISIC-kaardi tunnustamise suhtes positiivselt meelestatud, valmistas rektoritele muret kaardi seotus praegu vaid ühe pangaga.


Pärensoni sõnul lõpeb sel aastal eksklusiivleping SEB-pangaga ning seejärel kaalub EÜL koostöövõimalusi ka teiste pankadega.



Teine vaidluskoht on kaardi maksumus. Ülikooliseadus ütleb, et igal üliõpilasel on õigus saada üliõpilaspilet haridus- ja teadusministri kehtestatud korras. Siiani on tudengid Eesti üliõpilaspileti saanud kõrgkoolist tasuta.



Mitmete tehniliste lisafunktsioonidega ISIC-kaardi eest maksab tudeng praegu 100 krooni. ISIC-kaardi ja tavalise üliõpilaspileti ühendamise juures on praegu veel arusaamatu, kes peaks hakkama ISIC-kaardi tasu maksma, sest üliõpilasstaatust tõendav dokument peaks olema tudengile tasuta kättesaadav.



kas teate


ISIC-kaart


• ISICi üliõpilaspilet on u 50 000 üliõpilasel.


• ISIC pakub Eestis soodustusi ligi 700 ettevõttes.


• Maailmas saab ISIC-kaardiga soodustust üle 30 000 teenuselt ja tootelt.


• Aastas säästab Eesti tudengkond ISIC-soodustustega


13 miljonit krooni.


• Lisaks tudengikaardile on ka õpilaste ja õpetajate-õppejõudude ISIC-kaardid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles