Hiinlane ja Kung Fu loodavad imet teha

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu järjekordne restoranipidaja Min Chao usub, et suudab hiina kokanduse võlukunsti abil täita Kung Fu rahulolevate klientidega.
Tartu järjekordne restoranipidaja Min Chao usub, et suudab hiina kokanduse võlukunsti abil täita Kung Fu rahulolevate klientidega. Foto: Andres Ehrenpreis

Ehkki aadressil Ülikooli 5 asunud Bambus pani bambusesse, restoran Kaks muutus nulliks ning sellele järgnenud Võitjate pubist kujunes kaotajate pubi, loodab hiinlane Min Chao Kung Fu abil imet teha.


Kung Fu avab uksed laupäeval ja on edaspidi avatud kella kaheteistkümnest päeval üheteistkümneni õhtul.

Ühes ja samas kohas mõne aasta jooksul avatav neljas uus toidukoht on Tartu oludes omaette rekord. Tallinnas koos sugulastega China Inni nimelist toidukohta pidav Min Chao otsustas nüüd Tartusse päris oma toidukoha teha.

Mehest kiirgab optimismi. «Siin oli jah enne Bambus ja Võitjate pubi … aga mulle on räägitud, et toit ei olnud hea,» väitis Chao. «Mina arvan, et minu köök on väga hea.»
Restorani interjöörist ei leia varasemaga võrreldes kapitaalseid muutusi, ehkki seintel olevatele raamidele on kleebitud kung fu’ga tegelevate hiinlaste fotosid ja muidugi on seinal pirakas paberlehvik.

Teistsugune köök
Chao ise ei oska kung fu’d, küll aga usub ta, et jõuline nimi toob kunded majja.
«Kõik teavad, et kung fu pärineb Hiinast,» rääkis ta. Tartu «hii­na­kate» turul oma haaret laiendanud Žen Žen pakub Chao sõnul Põhja-Hiina provintsides levinud kööki, tema panustab aga Kesk-Hiina Hu-nani, Sichuani ja Hubei provintsi köögile, mis on sootuks teistsugune.

Chao selgitas, et erinevalt Põhja-Hiinast ei ole Kesk-Hiinas sellist asja nagu magushapuvürtsikas toit. Toit on kas vürtsikas, magus või hapukas, aga mitte kõike korraga. «Maitse on konkreetne ja tugev,» selgitas Chao.

Menüüst leiab nii nuudlid, kalast ja mereandidest valmistatud road kui ka sea- ja veiselihatoidud. Eksootilisematest torkab silma hai šampuses.

Odavamate toitude poolelt leiab 48-kroonise menüürea, kust võib valida riisi või nuudleid erineva lihaga.

«Mina hakkan siin ise toite valmistama,» lausus Chao. «Aastaid tagasi käis Tallinnas Hiina president ja meie valmistasime talle lõuna- ja õhtusöögi.»

Vanas kohas uus tegija
Tartu linnavalitsuse ettevõtluse osakonna juhataja Malle Blumenau sõnul on südalinnas küll  vahepeal uksed kinni pannud rida toidukohti, ent samale kohale tekivad kohe uued.
Ettevõtluse osakonna peaspetsialisti Evelina Geryaki sõnul ei ole Kung Fu kindlasti esimene tänavu südalinnas mõne teise toidukoha asemele avatud paik.

«Wilde pubist sai Eduard Vilde lokaal ja Rasputini asemele tuli Kalinka,» lausus ta. Samas ei ole südalinna tekkinud toidukohti päris uuele asukohale.

Toitlustuse vastu on huvi tekkinud ka töötute hulgas. «Nad ei taha avada restorane, küll aga pakkuda toitu näiteks järelhaagistest,» lausus Blume-nau.
Miks ikkagi Chao arvab, et just tema toidukoht globaalse majanduskriisi edukalt üle elab? «Ma usun oma kööki,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles