Edu tagab tihe side ulme lugejatega

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fantaasia omanik Eva Luts näitab Tartu raamatukaupluses Apollo aastaauhinna Stalkeri toonud raamatuid.
Fantaasia omanik Eva Luts näitab Tartu raamatukaupluses Apollo aastaauhinna Stalkeri toonud raamatuid. Foto: Margus Ansu

Ulmekirjanduse aastaauhindade jagamisel oli kuues kategoorias kaks parimat teost Tartu väikekirjastuse Fantaasia üllitatud. Kui arvestada kategooriate esikolmikuid, siis on edu suurkirjastuste ees mäekõrgune.




Fantaasia omanik Eva Luts põhjendab edu sellega, et algusest peale on kirjastus olnud tihedalt seotud paljude ulmehuvilistega. Nad on pidevalt teada andnud, mida nad lugeda sooviksid. «Vaevalt et muidu oleksid sündinud Stalkeri võitnud Poul Andersoni kogumik «Taevarahvas» või Täheaja kogumikud,» selgitab ta.

 Ulmehuvilistega pole kirjastusel raske suhelda, sest nad on organiseerunud. «Ma pole kuulnud, et sedasama oleksid Eestis teinud mingi muu kirjandusliigi huvilised,» märgib Luts. «Tartus käiakse koos iga kuu teisel reedel trahteris Labürint.»

Igal aastal on suur ulmehuviliste kokkutulek Estcon, mille ajal jagatakse auhindadeks Stalkereid. Huvilistele on hästi teada sait www.ulme.ee.

Virtuaalne toimetamine


Kümne aastaga Fantaasia üllitatud paarisajast raamatust on ulmet kolmandik.
Kõik Fantaasiaga seotud inimesed töötavad oma kodus. Inimeste virtuaalne tegutsemine on kirjastuse omaniku hinnangul sageli tõhusamgi kui nende töökohal istumine.

Üks kirjastuse kaastöötajaid Raul Sulbi on koostanud alates aastast 2002 viis ulmealmanahhi Täheaeg. «See almanahh tekkis tulise vajaduse tõttu avaldada noorte ulmekirjanike jutte, mida mujal avaldada on keerulisevõitu. Ja see vajadus ei kao, järelikult jääb ka Täheaeg ilmuma. Suur tänu seda toetanud kultuurkapitalile.»

Viimane ja järgmised


Fantaasia seni viimati ilmunud raamat on Marion Andra romaanivõistlusel kolmanda koha võitnud romaan «Algo­lagnia». See on lugu noormehest, kes kohtub Tallinnas kahe vampiiriga ning elab järgmised neli aastat koos vampiiridega Pariisis ja Venemaal.

Järgmisena ilmub kuues Täheaeg alapealkirjaga «Pika talve algus». Kohe ilmub ka viimase romaanivõistluse võitnud Milvi Martina Piiri «Liblikad janus».

 Ulmesõbrad hääletasid parimaid
Taevaskojas peetud ulmehuviliste aastakokkutulekul Est­con 2009 anti välja Eesti Ulmeühingu iga-aastasi kirjandusauhindu Stalkereid kuues kategoorias.

• Parim tõlkeromaan: Sergei Lukjanenko «Öine vahtkond», Varrak.
• Parim antoloogia või kogumik: Poul Andersoni «Taevarahvas: Poul Andersoni parimad jutud», Fantaasia.
• Parim tõlkejutt: Paolo Bacigalupi «Flööditüdruk», antoloogia «Täheaeg 4», Fantaasia.
• Parim eesti autori romaan: Leo Kunnase «Gort Ashryn: enne viimast sõda», Eesti Päevaleht.
• Parim eesti autori lühiromaan või jutustus: Indrek Hargla «Minu päevad Liinaga», Looming, 8/2008.
• Parim eesti autori lühijutt: Laur Krafti «Ultima Cthule», Algernon, aprill/2008.
Allikas: www.ulme.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles