Valdu pitsitab tulumaksu laekumise vähenemine

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Võrreldes möödud aastaga laekus linna- ja vallavalitsustele üksikisiku tulumaksu tänavu juulis kokku 210 miljoni krooni võrra vähem.

Suuremate kukkujate esirinnas olevate Tartumaa valdade juhid arvavad, et tõeliselt rasked ajad seisavad alles ees ning usuvad, et seetõttu naastakse ka haldusreformi teema juurde, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Tartust veerandsaja kilomeetri kaugusel asuval Laeva vallal oli tulumaksu langus juulide võrdluses 42 protsenti ehk 400 000 krooni. Vallavanem Väino Kivirüüt möönis, et tegelikult kavandas vald eelarves tänavuseks aastaks niigi tulumaksu vähenemist 700 000 krooni võrra.

Loomulikult on valdade tuludele mõju avaldanud inimeste sissetulekute vähenemine ja ka suurenev töötus.

Kuigi hetkel käib Laeva keskuses eurorahade ning laenu toel valla kultuurimaja renoveerimine, möönis vallavanem, et sissetulekute jätkuval vähenemisel võivad sellised investeeringud edaspidi tegemata jääda, sest paljud vallad elavad juba võimete piiril.

Kui aastases võrdluses said kohalikud omavalitsused üle-eestiliselt võttes tänavu juulis üksikisiku tulumaksu 17,8 protsenti vähem, siis näiteks Tartumaa väikevallad nagu Piirisaare ja Peipsiääre jäid ilma enam kui poolest kohaliku omavalitsuse peamisest sissetulekust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles