Rotalia liidab mitme rahva vanu tantse

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõppes korporatsioon Rotalia maja remont.
Lõppes korporatsioon Rotalia maja remont. Foto: Sille Annuk / Postimees

Üha enam on neid noori, kes meeleldi tantsiksid tantse, mida vihtusid pidudel nende esivanemad. Eile õhtul algas Tartus festival, kus huvilised saavad neid tantse õppida.






Triinu Nutt on Tartumaa Rahvakultuuri Keskseltsi nimel rahvamuusikat ja -tantse esitama ja õpetama kutsunud tantsijaid ja muusikuid Udmurtiast, Karjalast, Soomest, Lätist ja Eestist.



Erinevalt eelmise aasta festivalist käib tegevus korporatsiooni Rotalia majas. Triinu Nutt põhjendas kohavalikut sellega, et Rotalia hoov on ilus ja saal suur ning pererahvas lahke.



Kaks kaugemat


Tartlaste ees ja nendega koos tantsima on kõige kaugemalt tulnud ansamblid Karjala Petroskoist ja Ekton Korka Iževskist.



Karjala on asutatud 1961. aastal. «Ansambli tantsijad ja muusikud esindavad erinevaid põlvkondi, suurem osa ansambliliikmetest on tudengid,» teatas Triinu Nutt. «Karjala repertuaaris on karjala, vepsa ja soome vanad rahvatantsud, rahvalaulud ja laulumängud,  mängitakse erinevaid rahvapille.»



Udmurdi traditsioonilise tantsu stuudio Ekton Korka loodi 1997. aastal. Kavas on Udmurtia rahvusrühmade traditsioonilisi tantse, tantsumänge, instrumentaalmuusikat ja laule.



Etno ja öko


Soomeugrilikku tegevust jätkub ka uude nädalasse. Nimelt toob Tartu Keskkonnahariduse Keskus 4.–10. augustini etno- ja ökoloogiateemalises noortevahetuses Tallinna, Tartusse ja Võrumaale Kiidile lisaks eakaaslastele Eestist üheksa noort udmurdimaalast.



Nädal aega kestva ettevõtmise eesmärk on avardada arusaama kultuurilisest mitmekesisusest, arendada rahvustevahelist suhtlemist ning edendada noorte keskkonnateadlikkust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles