Kombainid ja toonekured tiirutavad taas põldudel

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulundusühingu Kaarli kombain hakkas eile Vara külje all taliotra võtma, kohe oli platsis ka toonekurg.
Tulundusühingu Kaarli kombain hakkas eile Vara külje all taliotra võtma, kohe oli platsis ka toonekurg. Foto: Margus Ansu

Siin-seal on mehed kom­­bainidega põllule sõit­­nud ning tiirutavad seal ringi, jättes endast maha toore vilja lõhna ja tolmupilve. Kombainide kannul astuvad valge-toonekured, põllumeeste truud saatjad lõikusaja alguses.




Vara vallas tegutseva tulundusühistu Kaarli kombainerid Jüri Afanasjev ja Andre Persitski hakkasid taliotra võtma eile. «Varem polnud põllul midagi teha,» selgitas Kaarli juht Madis Avi. «Kõik alles kasvab, rukis on veel jumala roheline.»



Esimese lõikuspäevaga jäi ta rahule. «Vilja on siin omajagu, oma neli-viis tonni tuleb hektarilt ära,» hindas Avi. Kaarli taliodra eelmise aasta 6,9-tonnise hektarisaagiga seda küll võrrelda ei anna, kuid kurtagi pole põhjust. «Suvivili on meil küll väga ilus,» lisas Avi.



Esimene lõikusnädal


Tartule lähemad põllumehed, Tähtvere vallas karja ja põldu pidav AS Tartu Agro ja Haaslava vallas tegutsev OÜ Männiku Piim ajasid oma kombainid välja varem.


«Eelmisel nädalal hakkasime võtma heinaseemet ja esmaspäevast lõikame ka vilja,» ütles ASi Tartu Agro agronoom Eino Härm. Eile oli ettevõttel väljas viis kombaini, millest neli võtsid vilja.



Seni on Tartu Agro põldudel varast otra lõigatud peamiselt muljumiseks ehk veiste talvise ninaesise valmistamiseks. Eile hommikuks oli vili võetud 143 hektarilt.


Saaki ei kippunud 45. aastat agronoomina töötav Eino Härm veel hindama. «Vara on midagi öelda,» märkis ta. «Kui hakkavad tulema rukis ja nisu, siis saab saagi üle otsustada.»



Rukis vajab veel nädalat


Männiku Piim hakkas taliotra võtma nädal tagasi. «Saagiga võib rahul olla,» ütles OÜ Männiku Piim juhataja Avo Samarüütel.



Eile koristati ettevõtte neljahektariselt odrapõllult seemneotra, mida Samarüütel iseloomustas sõnaga «puruküps».



Sama ei saa öelda aga teiste teraviljade kohta: juuni ja juuli ohtrad vihmasajud pole lasknud viljal valmida. Näiteks rukkiga läheb Avo Samarüütli hinnangul veel ligi nädal, ka taliraps on ebaühtlaselt küpsenud ja vajab aega.



Ka hiiri ja konni passivatel valge-toonekurgedel on veel veidi aega kombaine saata, sest lõuna poole asutavad need julged linnud end teele augusti keskel ja septembri alguses. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles