Korteriühistu esimees kaotas omavoliliselt ühistu

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue ukse postiluugile on Pille Linde kirjutanud palve sinna tema kirju mitte panna, sest ukse paigaldaja kiskus tema korteri kasti selle küljest ära. Õnneks on vanad postkastid veel alles ja postiljon paneb lehed-kirjad sinna.
Uue ukse postiluugile on Pille Linde kirjutanud palve sinna tema kirju mitte panna, sest ukse paigaldaja kiskus tema korteri kasti selle küljest ära. Õnneks on vanad postkastid veel alles ja postiljon paneb lehed-kirjad sinna. Foto: Margus Ansu

Elva lähedal Tamsas kaheksa korteriga majas likvideeris korteriühistu esimees väidetavalt teiste elanike nõusoleku ja teadmiseta korteriühistu.





Kolm aastat tagasi Tamsasse ema juurde kolinud Pille Linde ühines toona ka Tamsa 8 korteriühistu juhatusega. Ühistut juhitigi kahekesi koos esimehe Viktor Undiga, kolmas liige oli juba aastaid surnud.



Korteriühistu ei olnud aktiivne koosolekuid korraldama, kuid eelmise aasta aprillis oli maja ukse peal silt, mis juhatuse nime all kutsus elanikke üldkoosolekule, et arutada juhatuse valimist jm küsimusi.



Esimesel korral mindi tüliga laiali ja uus koosolek tuli kokku 25. mail. Kohaloleku kontrolliks lasti ringi käima leht, kuhu igaüks oma nime ja allkirja pani, ning Linde sõnul otsustati, et ühistu jäetakse mõneks ajaks sinnapaika ja lastakse inimestel mõelda, kuidas tulevikus jätkata.



Suur oli aga Linde üllatus, kui ta hiljuti äriregistrist leidis oma ühistu kohta kirje «likvideeritud».



Võltsitud leht


Tartu maakohtust sai ta koopiad likvideerimise kohta ning leidis paberite hulgast ka allkirjalehe, mis kinnitavat nende soovi ühistu tegevus lõpetada. Linde sõnul on tegemist aga sellesama koosolekul kohalkäimist kinnitava allkirjalehega.



Käsikirjalise lehe ülaservas on kiri «KÜ Tamsa 8-krt koosolek 25.05», sellele järgnevad kaheksa korteriomaniku nimed ja allkirjad, neist viimane ilmselgelt hiljem kahe rea vahele lisatud ning sama käekirjaga kui kogu järgnev tekst. Linde sõnul käis sellel koosolekul aga vaid seitse liiget, sest üks korter oli tol ajal tühi.



Rida allpool tuleb kiri «KÜ Tamsa 8-krt reorganiseerimine» ning kõigi korteriomanike nimed, iga nime taga «KÜ ei» või «ühisus».



Majas elav Elve Siniroht ütles, et tema ei oleks korteriühistu vastu hääletanud, Linde aga isegi ei tea, mis on see «ühisus», mis tema nime taha on kirjutatud.



Kümme aastat korteriühistu esimehe kohal olnud Undil on naabrite sõnul vaatamata oma 74 eluaastale rohkelt ettevõtlikkust: teistelt ühistu liikmetelt küsimata on ta vahetanud aknaid, uksi ja torusid.



Kui asi tehtud, küsib ta naabritelt raha, kuid kordagi ei ole tal esitada olnud summat tõendavaid dokumente ning summad ise olevat üüratud, räägivad majaelanikud.



Vastastikune süüdistus


Naabrite jutu järgi ei ole Unt just meeldiv inimene. Lisaks viinaveale teavad naabrid rääkida mehe agressiivsusest. Eelmise aasta aprillis peetud koosolekul läks Unt Lindele lausa kätega kallale. Seetõttu kartvat teda kogu maja.



Viktor Undil endal on Linde kohta aga sama vähe head öelda. Tema sõnul oli koosolek täiesti ametlik ning Linde ise olevat olnud esimene, kes ühistu kaotamise poolt allkirja andis. Likvideerimise põhjuseks oli aga olnud see, et seda tegelikult ei eksisteerinudki.



Unt rääkis, et terve talve on Linde kirjutanud valel põhinevaid kaebekirju, ei ole maksnud nõutud raha ning ühistu ajal takistas igati selle tööd.



Küsimusele, miks Linde kõike seda tegema peaks, ütles Unt, et tegemist on haige ja ebanormaalse naisega.



Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liikme Urmas Mardi sõnul on korteriühistu nagu ettevõte, seda ei saa kaotada ilma üldkoosoleku otsuseta ning likvideerida ei saa üks isik oma äranägemise järgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles