Elektroonika ost internetist on risk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Võlma
Tehnilise järelevalve ameti avalike suhete peaspetsialist
Anu Võlma Tehnilise järelevalve ameti avalike suhete peaspetsialist Foto: Pm

Et elektroonikaseadme ostmine internetipoest ei valmistaks kliendile pettumust ega tekitaks kahju, tuleb olla kindel, kas soovitav kaup vastab ikka Euroopas kehtivatele nõuetele, vastasel korral toll seda Eestisse ei luba.




Internetikaubandus on viimastel aastatel üle maailma üha suuremat populaarsust võitmas. Nõutud kaubaartiklid on MP3- ja MP4- mängijad, mobiil- ja raadiotelefonid, GPSid, video- ja audiosüsteemid.



Tihti ei teata, et internetipoodides pakutavaid elektroonikaseadmeid ei tohi kõikjal maailmas müüa ega kasutada. Põhjuseks on piirkonniti erinevad tehnilised nõuded. Suurim risk kaasneb elektroonikaseadmete ostmisega Euroopa Liidu väliste riikide internetipoodidest ja foorumitest. Tehnilise järelevalve amet soovitab elektroonikakaupade ostmisel internetipoodidest pöörata tähelepanu mõnele olulisele nüansile.



Internetipoodidest tellitud kaup saadetakse Eestisse postipaki või kulleriga. Kõik väljastpoolt Euroopa Liitu tulnud postisaadetised peavad läbima tollikontrolli, mis selgitab välja kauba vastavuse Euroopa Liidus kehtestatud nõuetele.



Kui tollikontrollis selgub, et saadetises oleval seadmel puudub nõuetekohane markeering ja märgistus, ei luba maksu- ja tolliamet seda vabasse ringlusse ning annab sellisest seadmest teada tehnilise järelevalve ametile. Elektroonikaseadmete kontrollimisel vaadatakse ennekõike seadme markeeringut ja vastavusmärgi CE olemasolu.



CE-märk on tootjapoolseks tõenduseks, et seade on valmistatud vastavalt Euroopa Liidu nõuetele. Kergesti eemaldatavat kleebist, millele on trükitud tähekombinatsioon CE, ei loeta nõuetekohaseks märgistuseks. Kui tootel puudub CE-märk või on see lohakalt paigaldatud, võib see tähendada, et toode on ohtlik ja tootja ei tea tootele esitatavaid nõudeid.



Markeering peab võimaldama seadet ja selle tootjat tuvastada seadme tüübi või mudeli numbri järgi. Lisaks peab tootja välja andma kauba Euroopa Liidu nõuetele vastavuse deklaratsiooni. Nõuetele mittevastavaid seadmeid Eestisse ei lubata ning need kas hävitatakse või saadetakse tagasi saatjale.



Internetipoodides saab kaubaga tutvuda ainult fotode ja lühikirjelduste abil. Elektroonikaseadme tutvustus peaks kindlasti lisaks seadme põnevaid funktsioone reklaamivale tekstile sisaldama infot seadme tüübi, mudeli numbri, tootja nime ja Euroopa nõuetele vastavuse kohta. Tutvustuses sisalduv kirje «CE approved» või «CE certified» ei pruugi veel tähendada, et seade on vastavuses Euroopa Liidu nõuetega. Seetõttu tuleks enne ostu sooritamist müüjalt üle küsida, kas väljavalitud seade vastab ikka Euroopa Liidu nõuetele ning on varustatud CE vastavusmärgistusega.



Ameerika ja Aasia internetipoodides müüdavad seadmed on üldjuhul mõeldud kasutamiseks just nendes piirkondades, mistõttu on oluline müüja väited seadme vastavusest Euroopas kehtivatele nõuetele kindlasti üle kontrollida. Kui kauba müüjalt saadud info tundub kahtlane, siis tasub küsida seadme vastavusdeklaratsiooni (Declaration of conformity). See on dokument, milles tootja deklareerib oma toote vastavust Euroopa nõuetele. Kui müüjal seda dokumenti pole, tuleks seade ostmata jätta.



Tormakad ja hetkeemotsioonist ajendatud ostud internetipoest võivad ostjale pettumuse valmistada ja kahju tekitada. Kahtluste tekkimisel internetipoodides pakutavate elektroonikaseadmete nõuetele vastavuse osas soovitame esmalt küsida müüjalt seadme kohta lisateavet, nõuete kohta selgituste saamiseks aga pöörduda tehnilise järelevalve ameti poole (www.tja.ee). Elektroonikaseadmetega seotud tolliprotseduuride kohta annab selgitusi maksu- ja tolliamet (www.emta.ee).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles