Laupäeval algab Luunjas suve suurim ratsavõistlus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Raag ja tema praegu parim ratsu Laguna ootavad pühapäeva, et Luunja karikavõistlusel pealtvaatajatele näidata, mida nad seekord teha suudavad.
Urmas Raag ja tema praegu parim ratsu Laguna ootavad pühapäeva, et Luunja karikavõistlusel pealtvaatajatele näidata, mida nad seekord teha suudavad. Foto: Andres Ehrenpreis

Nädalavahetusel täitub Luunja park takistuste ja neist üle hüppavate hobustega. Võistlejad ootavad suurt hulka pealtvaatajaid, et taastada Luunja ratsavõistluse hiilgeajad, mil publiku hulk küündis mitme tuhandeni.




Luunja mõisapargis võisteldi esimest korda ratsutamise takistussõidus 1980. aastal ja pärast seda pole ükski suvi möödunud Luunja karikata.



Urmas Saks, kes praegu Luunjast mõne kilomeetri kaugusel hobuseid peab ja kunagi Luunjas võistluste korraldamist alustas, mäletab, et kaheksakümnendate aastate keskel vedasid võistluste ajal eribussid linnarahvast hobuseid vaatama ja tagasi.


Tollal peetud võistlusel oli kuus tuhat pealtvaatajat kindlasti, meenutas Saks.



Eesti Ratsaspordi Liidu peasekretär Siim Nõmmoja, kes on Luunja võistluse korraldamisega seotud üheksakümnendate keskpaigast, sõnas, et praegu ongi korraldajate sooviks kutsuda palju hobuhuvilisi rat­savõistlust vaatama. Tartu kandis on see ju tänavu suvel suurim võistlus.



Võistlejaid pea 300


Eesti takistussõidu koondise liige Urmas Raag, kelle võistlusratsud Luunjas  elavad ja kes on ka  võistluste organiseerijate seas, sõnas, et publikule on põnevamad kõige kõrgemate takistustega sõidud.



«Seal näeb Eesti parimaid hobuseid,» ütles ta. Luunja karika põhisõidus näitavad oma võimeid ka Raagi tipphobused Laguna vd Roshove ja Axel du Beaumont.



Eilse seisuga oli registreerunud 142 võistluspaari. Luunjasse tuleb võistlema enamik neist Eesti ratsutamise tippudest, kes praegu Eestis viibivad, aga paljud tuntumad sportlased, näiteks Rein Pill, Hanno Ellermann ja Tiit Kivisild, treenivad ja võistlevad välismaal ning seetõttu Tartumaale ei jõua. Kindlasti on vähemalt pühapäevasele 135 cm kõrguste takistustega põhisõidule oodata Gunnar Klettenbergi.



Raag ütles, et starte planeerides pidasid korraldajad silmas, et võistlema saaksid tulla võimalikult paljud.



Nii on mõlemal päeval kavas parkuurid 100- ja 125-sentimeetriste takistustega, mis mõeldud eelkõige noortele ratsanikele või noortele hobustele. Põhisõitudes on tõkkelatid mõlemal päeval 135 sentimeetri kõrgusel.



Valla tunnusjoon


Laupäevased võistlusstardid lähevad kirja igal aastal korraldatava Palladium Cupi võistlussarja arvestuses, pühapäev on Luunja karika päralt.


Luunja vallavanema Aare Andersoni sõnul on karikavõistlust juba nii kaua korraldatud, et see on saanud valla tähtsaks tunnusjooneks. 



Ratsavõistlused Luunjas


Laupäev, Palladium Cup



• Kl 10 võistluste algus, noorte ja juunioride stardid.


• Kl 17 Palladium Cup, takistuste kõrgus 135 cm.


• Kl 19 Distance Star Shine Tour ehk sõuvõistlus sportlastele, kelle hiilgeajad on jäänud paarikümne aasta taha. Takistuste kõrgus 100 cm.



Pühapäev, Luunja karikas



• Kl 10 võistluste algus, parkuur takistuste kõrgusega 100–120 cm.


• Kl 13 Luunja karikas, takistuste kõrgus 135 cm.


• Üritus on pealtvaatajaile tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles