Lugejad võlgnevad kogule hiigelsumma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Oskar Lutsu nimelises raamatukogus on viiviseid juba üle 130 000 krooni ulatuses. Raamatulaenutuste seisu uurivad raamatukoguhoidja Jaroslava Šepel (vasakul) ning raamatukogu direktor Asko Tamme.
Tartu Oskar Lutsu nimelises raamatukogus on viiviseid juba üle 130 000 krooni ulatuses. Raamatulaenutuste seisu uurivad raamatukoguhoidja Jaroslava Šepel (vasakul) ning raamatukogu direktor Asko Tamme. Foto: Andres Ehrenpreis

Ainuüksi sel aastal on Tartu linnaraamatukogule raamatu õigel ajal tagastamata jätnutelt kogunenud viivistena üle saja tuhande krooni, pikaajalisi võlglasi ähvardab hilissügisel kohtutäituri koputus.





Viiviste väljanõudmiseks on Tartu linnaraamatukogu saatnud meeldetuletuskirju ning vahel harva käinud ka kohusetundeta kodanike uste taga. Mullu oli viivis 20 senti raamatu kohta päevas, käesolevast aastast on linnaraamatukogu suurendanud viivisetasu ühele kroonile.



Kord karmistub


Nüüd otsustati linnaraamatukogu direktori Asko Tamme sõnul karmistada käitumist pikaajaliste võlgnikega. Rahvaraamatukogu seaduses on möödunud aastal tehtud selline muudatus, et raamatukogud saavad oma võlgnikud otse kohtutäiturile anda.


«Nüüd, kus meil on seadusega õigus – ja natukene ka kohustus – neid asju kohtutäiturile anda, plaanime just nimelt seda nende võlgnikega teha,» selgitas Tamme.



Kohtutäiturile hakatakse võlglastest lugejate andmeid andma alates oktoobrist. Lisaks viivisele peab kauaks ajaks raamatu enda kätte jätnud lugeja maksma ka kohtutäituri tasu – kuni 150 kroonise viivise puhul 150 krooni ka täiturile.



Praegune rekordvõlgnik peab raamatukogule tasuma veidi alla kolme tuhande krooni. Kui tema andmed kohtutäituri kätte jõuavad, nõutakse talt lisaks võlale 870 krooni kohtutäiturile.



Võlglane on umbkaudu iga kümnes lugejapileti omanik.



Senini sai igal aastal jõulude ja jaanipäeva paiku hilinenud raamatuid tagastada viivist maksmata, nüüd otsustas linnaraamatukogu regulaarsete viivisevabade päevade korraldamise lõpetada.



«Pigem peaksid inimesed tulema siis oma viiviseid likvideerima,» nentis Tamme. «Ja miks me selliseid päevi enam ei tee? Põhjus on väga lihtne: eelarve ja komplekteerimissummade vähendused.»



22. juuli seisuga on linnaraamatukogule viiviseid kogunenud 131 483 krooni eest.


Tartu Ülikooli raamatukogus kasutatakse viivise väljanõudmiseks inkassofirma abi «Aga mitte raamatukogul otseselt, vaid Tartu Ülikoolil on leping inkassofirmaga,» selgitas ülikooli raamatukogu teenindusosakonna juhataja Olga Einasto. Viivisevõla tasumise kergendamiseks koostatakse võlgnikule maksegraafik.



Suurem tasu toimib


Einasto sõnul paistab suurem viivisetasu toimivat. Ülikooli raamatukogus on suurim viivisetasu 3 krooni trükise kohta ületatud tunni eest, seda juhul, kui raamat on laenatud ööpäevaks.



Viivisevõlglane on ülikooli raamatukogus umbes iga kahekümnes lugeja.


Lõppu võitlusele viivisevõlglastega Asko Tamme ei näe: «See ongi rahvaraamatukogu igapäevane töö: inimesed laenavad, nad jäävad võlgu, nad maksavad viivist, nad toovad raamatud ära, nad tülitsevad, ütlevad: viivis on ebaõiglaselt suur, viivis on valesti arvestatud.»



Nii linnaraamatukogu kui ka ülikooli raamatukogu kasutavad viivisetasusid uute raamatute muretsemiseks.



Viivised


Tartu Ülikooli raamatukogu



• 30 ja 60 päeva laenutus – 1 kroon trükise kohta ületatud päeva eest.


• 14 päeva laenutus –


2 krooni trükise kohta ületatud päeva eest.


• 24 tunni laenutus –


3 krooni trükise kohta ületatud tunni eest.



Tartu linnaraamatukogu



• 21 päeva laenutus – täiskasvanutel 1 kroon päevas, lastel (kuni 16 a)


10 senti päevas ühiku eest, üle 65-aastased lugejad on viivisest vabastatud 21 päevaks laenatud trükiste eest.


• 7 päeva laenutus – üks kroon päevas ühiku eest.


• 24 tunni laenutus – üks kroon tunnis ühiku eest. Viivist hakatakse arvestama 1 tunni möödudes tagastamistähtajast.


• CD, DVD, video- või helikassett, arvutimäng – 1 kroon päevas ühiku eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles