Külastuskeskus ootab viimast rahalaeva

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kuhu minna, mida vaadata, kust kala saab? Neid ja paljusid teisi küsimusi esitavad Võrtsjärve äärde tulnud inimesed Jõesuus uksed avanud külastuskeskuse töötajatele.




«Inimesi käib siin palju,» ütles Tartu- ja Viljandimaa piirile Jõesuusse kerkinud Võrtsjärve külastuskeskuse töötaja Angela Leiaru. «Läinud nädalavahetusel oli siin tohutult palju rahvast. Tuldi kaatrite ja skuutritega sõitma, lihtsalt puhkama ning jäädi ka telkima.»



Osa puhkajaid astub sisse ka külastuskeskusse. «Meilt küsitakse infot ja matkakaarte, sest Võrtsjärve kanti ei tunta,» rääkis Leiaru. Nii esimest kui teist suvel iga päev avatud keskusest saab.



Põhk, pilliroog ja savi


Peale inimeste silmaringi laiendamise hakatakse külastuskeskuses korraldama seminare, koolitusi ja näitusi. Viimastega on ots lahti tehtud: veel ehitamise järele lõhnavas majas võib silma rõõmustada Eesti Maaülikooli professori Urmas Tartese loodusfotodega.



Suuremate ettevõtmistega tuleb aga pisut oodata, sest keskuses pole mööblit. «Toetuse taotlus on meil esitatud ja nüüd ootame siia viimast rahalaeva, et saaks maja sisustada,» ütles külastuskeskuse rajamist eest võtnud Võrtsjärve sihtasutuse juhataja Jaanika Kaljuvee.



Kuid keskus on põnev ka mööblita, sest arhitekt Rene Valneri projekti järgi tehtud hoone on ökomaja.



Selle seinteks varus maja ehitanud Almar OÜ paraja suuruse ja tihedusega põhupakke, vaheseinte soojustamiseks kasutati kohalikke pilliroomatte ja siseviimistlus tehti savikrohviga. Katusele naelutati laastud, osa laaste löödi vaheldumisi laudisega ka külastuskeskuse seintele.



Võrtsjärve sihtasutuse projekti «Võrtsjärve väravad» raames valminud külastuskeskuse ehitamiseks kulus 4,5 miljonit krooni.



Mitu väravat


Peale külastuskeskuse ehitati selle projekti käigus ka Valma infopunkti juurde kalurituba, viidastati ümber Võrtsjärve kulgev ligi 140-kilomeetrine jalgrattarada, tehti korda raja puhkekohad, valmistati raja suur kaart ja infotahvlid.



Veel tuleb projekti raames Tarvastu poldrile vaatetorn ja tee ning Vooremäele randumissild ja tee. Konserveeritakse ka Rõngu lossi varemed ning tehakse sinna kaks parklat ja lossiparki istumiskohad.



Kõigi nende tööde tegemiseks kulub pisut üle 16 miljoni krooni. Sellest ligi 13,7 miljonit krooni sai Võrtsjärve sihtasutus Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse kaudu piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles