Rõngu kooli vana maja osutus varisemisohtlikuks

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõngu keskkooli hoone ja selle ümbrus kihas eile ehitajaist nagu sipelgapesa. OÜ Inkuta müürsepp Argo Raja oli ladumas juurdeehitise seina.
Rõngu keskkooli hoone ja selle ümbrus kihas eile ehitajaist nagu sipelgapesa. OÜ Inkuta müürsepp Argo Raja oli ladumas juurdeehitise seina. Foto: Andres Ehrenpreis

Rõngu keskkooli 40-aastase majaosa remondieelne lammutus näitas ilmekalt hoone närust seisu. Kanalisatsioonitorude väljalõhkumine kukutas alla laepaneeli, lisaks varises ümber paar silikaadist vaheseina.



«Kanalisatsioonist jooksis põranda alla ja sein oli alt nii ära uuristatud, et vahesein püsis püsti ainult tänu uksepiidale,» rääkis kooli remontiva ja juurdeehitist püstitava aktsiaseltsi KR Priit juhataja Peeter Kroonberg.



Kroonbergi sõnul oli jubedasse seisu kulunud kogu vee- ja kanalisatsioonitorustik. Elektrisüsteem polnud ohtlik ainuüksi kulumuse tõttu, vaid ka omaaegse haltuuramaigulise paigalduse pärast.



«Kujutage ette, et lülitasime enda arvates majast voolu välja, aga kui juhtmeid hakati maha võtma, olid need ühes seinas ikkagi pinge all,» kirjeldas Kroonberg. «Ventilatsioon oli siin täiesti null, kuigi majas õppis iga päev 260 last. Ka polnud mingisugust soojustust.»



Aknad puitraamides


Neil päevil laovad müürsepad lammutatud katlamaja asemele uute klassiruumide seinu. Valatud on betoonpõrandad ning kohe-kohe peaks firma Glaskek alustama uute puitalumiiniumakende ettepanekut.



Kroonbergi kinnitusel on akende ees spetsklaas, mis takistab talvel ruumide jahtumist, suvel aga väldib klasside ülekuumenemist.



Rõngu vallavanem Aivar Kuuskvere ütles, et kuigi remondi, juurdeehituse ja koolimaja sisustamise tähtaeg on 31. detsember, usub vald KR Priitu tööga maha saavat juba detsembri alguseks.



«On lootus, et 1. septembriks suudavad nad valmis saada üheksa klassiruumi viieteistkümnest. Sel juhul peaks jääma remondi lõpuni lasteaia ruumidesse 2.a ja 2.b klass,» selgitas Kuuskvere. «Kui üheksa klassiruumi ei valmi, tuleb arvestada ajutiselt kas Valguta algkooli-lasteaia või Rõngu rahvamaja ruumidega.»



Rõngu keskkooli remondiks ja möbleerimiseks on kavandatud 32,4 miljonit krooni. Sellest ligi kolmveerand kavatseb KR Priit katta pangalaenuga, esimese kuu tööd on käinud firma oma rahakoti peal.



Seni peamiselt saematerjali ning kaubaaluste tootmisega tulu teeninud KR Priit sõlmis Rõngu vallaga viieaastase hoonestusõiguse lepingu maksumusega 14,5 miljonit krooni.



Viie aasta jooksul peaks Rõngu vald maksma igal aastal KR Priidule 2,9 miljonit krooni kasutusrenti, mille eest firma peab tagama koolihoone korrasoleku.



Pärast seda saab vald otsustada, kas lepingut pikendada või maksta firmale üle 25 miljoni krooni jääki välja.



Esimene leping lõpetati


Lisaks KR Priidule esitas Rõngu vallale pakkumise kohalikku hooldusravihaiglat püstitav AS YIT Ehitus, kelle küsitud hind oli viis miljonit krooni kõrgem.



2007. aasta sügisel otsustas Rõngu vallavolikogu lõpetada analoogse hoonestusõiguse lepingu Riigi Kinnisvara ASiga (RKAS), kes oli jõudnud remontida kooli võimla ning koostada ülejäänud ehitisele remondi- ja laiendusprojekti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles