Lugemisjärjekorras on sadu inimesi

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: Kaido Linde

Raske aeg on toonud inimesed raamatukogudesse: praegu käib seal sama palju rahvast kui talvel. Rahanappus on pannud raamatukogu olukorda, kus menukite eksemplare on vähem ning nende ootel sadakond inimest.



Tartu Oskar Lutsu nimelise linnaraamatukogu direktori Asko Tamme sõnul on lugejate hulk linnaraamatukogus kasvanud, tänavu juunis on laenutatud 7% rohkem raamatuid kui 2008. aasta juunis. Linnaraamatukogu teenindusosakonna juhataja asetäitja Halliki Jürma sõnul käib neil praegu päevas üle 400 külastaja, sama palju kui talviti, raamatukogude kõige tihedamal külastusperioodil.



Kuus eksemplari


Tamme arvates võib üht põhjust, miks tullakse rohkem raamatuid laenama, näha majanduskriisis. Inimesed pöörduvad rasketel aegadel ikka rohkem raamatutest abi otsima, sedastas Tamme.



Samas pole majanduskriis ka raamatukogust mööda läinud – uudiskirjanduse teoseid ei saa enam osta nii palju kui varem. «Headest uudistest alustades: ostame endist viisi praktiliselt kogu eestikeelse uudiskirjanduse,» selgitas Tamme.



Kurvem on Tamme sõnul see, et näiteks 10 aastat tagasi sai raamatukogu mõnda uudisteost osta15 eksemplari, aga nüüd on hästi, kui saab viis või kuus.



Jürma sõnul on kõige laenutatavamad raamatud endiselt Eesti kuulsuste elulood. Esikohal troonib Kersti Kreismanni elulooraamat «Paljajalu kõrrepõllul». Kuna Tartu keskraamatukogus ja harukogudes kokku on seda vaid 12 eksemplari, on see pidevalt välja laenutatud, ning ootejärjekorda on end pannud 107 inimest.



Urmas Oti intervjuuraamat «Mister Fred» ei jää ootajate poolest Kreismanni omast kuigi palju maha – 95 inimest ootejärjekorras. Sellised järjekorrad tähendavad Jürma kinnitusel vähemalt kuuajalist ootamist.



Jürma soovitab inimestel kasutada raamatute tellimiseks ja järjekorda panemiseks elektronkataloogi ESTER, mille kaudu teavitatakse inimest e-kirjaga, kui ootejärjekord temani on jõudnud.



Raamatukogu on omalt poolt teinud menukraamatutele lühemad tagastamistähtajad, et need kiiremini tagasi raamatukokku ja uute laenajateni jõuaksid. Nii saab näiteks Sofi Oksase romaani «Puhastus» laenata vaid seitsmeks päevaks. Kui selle aja jooksul raamatut loetud ei jõua, tuleb see siiski tagastada ning lugeja võib end registreerida ootejärjekorra lõppu, kus Oksase raamatu ootel on juba 80 inimest.



Raamat raamatukogule


Asko Tamme ütles, et eriti populaarsete raamatute eksemplare on ostetud hiljem juurde. Nii on näiteks Oksase «Puhastust» Tartu keskraamatukogu harukogudes 14 eksemplari. Tamme sõnul mõlgub nendegi raamatukogul mõttes korraldada Rakvere ja Haapsalu eeskujul raamatulaat, mis aitaks hõlbustada raamatute vahetamist.



Menukipõuale tooks leevendust ka see, kui inimesed, kes on endale ostnud mõne populaarse teose ja selle läbi lugenud, raatsiksid selle anda raamatukogule kasutada, selle asemel et see aastateks riiulisse panna. Tamme sõnul on raamatukogu alati valmis vastu võtma raamatuid, mille puhul inimesed leiavad, et neile enam riiulis kohta pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles