Punamonument rahvamuuseumi lävel tekitab vastuseisu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu punamonument
Tartu punamonument Foto: Repro

Punamonument Tartu külje all, millel linnarahvas tänab «NSV Liidu rahvaste poegi, kes Suures Ilmasõjas kaitsesid ja vabastasid», pani vabadusvõitlejad tegutsema. Linnalt oodatakse teksti muutmist või kuju eemaldamist, kirjutab Tuuli Koch ajalehes Postimees.


Mälestusfondi Ristideta Hauad juhatus saatis läinud nädalal Tartu linnavalitsusele kirja, milles soovis, et Raadi pargis asuval punamonumendil teksti muudetaks või veelgi parem - monument üldse eemaldataks. Praegu seisab monumendil kiri: «1941 Suur Ilmasõda 1945. Oma kaitsjaid ja vabastajaid - kõigi NSV Liidu rahvaste poegi - mäletab tänulik Tartu ajast aega.»

«Olemasolev ajalooliselt räpane tekst tuleks asendada täpsema tekstiga «Nõukogude okupatsiooni ohvrid, puhake rahus!» või paremal juhul obelisk üldse eemaldada Tartu Raadi pargist,» leiab mälestusfondi juhatus.

Endine Tartu linnapea, kultuuriminister Laine Jänes tunnistas, et tema ajal ei saabunud linnavalitsusse ühtegi kirja monumendi teemal ning seda ei juhtunud ka peaminister Andrus Ansipi linnapeaks oleku ajal. Jänese ajal monument küll korra rüvetati, kuid see puhastati ja lugu vaibus.

Muinsuskaitseameti ajaloomälestiste peainspektori Ilme Mäesalu sõnul on monument Nõukogude perioodi sõjamälestis, mis näitab toonaseid kombeid ja toonast pompoossust. Ta tunnistas, et kui pärast tööd arhiivides selguvad täpsemad asjaolud, siis pannaks monumendi juurde selgitav-täiendav tahvel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles