Noored lükkavad pärlid veerema

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemere maade festivaliorkester ehk Balti Noored Fil­har­moonikud on 70 noort parimat muusikut kõikidest Läänemerd ümbritsevatest riikidest. Eestit esindab orkestris seitse andekat noort muusikut.
Läänemere maade festivaliorkester ehk Balti Noored Fil­har­moonikud on 70 noort parimat muusikut kõikidest Läänemerd ümbritsevatest riikidest. Eestit esindab orkestris seitse andekat noort muusikut. Foto: Peter Adamik

Homsest 23. juulini saab Tartus festivalil Klaaspärlimäng kuulata Hermann Hesse romaani ainestikust inspireeritud muusikat. Avakontserdi annab orkester Balti Noored Filharmoonikud Kristjan Järvi juhatusel. 


14. aastat toimuv Klaaspärlimängu festival on Tartus teist korda. Festivali kunstilise juhi Peeter Vähi sõnul on tartlaste huvi festivali vastu olnud väga suur.

Eelmisel aastal üllatas festival Türgi sultanite muusika ning Rein Kilgi saksofonikontserdiga, algav festival toob Chopini muusika armeenia kandlel ning Beethoveni viiulikontserdi klaveril.

Beethoveni esiettekanne


Üks säravaimaid pärle ongi Ludwig van Beethoveni viiulikontsert (op 61), millest autor on teinud seade klaverile ja orkestrile. Sellele on juudi päritolu leedulane Anatolijus Sen­derovas juurde komponeerinud neli kadentsi. Teos kantakse klaverikontserdina ette esimest korda.

Avalöök antakse niigi multikultuursele festivalile iseäranis rahvusvaheliselt: klaverile ja orkestrile seatud Beethoveni kontserdi esitavad Londonis elav Rootsis sündinud poola päritolu pianist Peter Jablonski ja Läänemere maade festivaliorkester ehk Balti Noored Filharmoonikud – 70 noort  muusikut, kes on välja valitud kõikidest Läänemerd ümbritsevatest riikidest. Eestit esindab seal seitse noort.

Peeter Vähi sõnul on festivali eesmärk olnud alati leida kokkupuutepunkte muusika ning muude kultuurivaldkondade vahel. «Programmi lipsab ikka mõni Idamaadega seotud element,» tõdes Vähi: festivali korraldajate hulgas on palju Ida-huvilisi.

Kavas vaikus


Vähi rõhutas, et festivalil on alati olnud ka mõni tavatu muusikariist. Sedakorda pakub huvitavat kuulamist qanon ehk armeenia kannel, millel armeenlanna Meri Vardanyan koos eesti pianisti Ralf Taaliga esitab Frédéric Chopini ja Lepo Sumera loomingut.

Festivali raames antakse üle kümne kontserdi, kus teiste teoste hulgas saab 23. juulil kuulata näiteks 50-minutilist «Ülimat vaikust» Eesti Rahvusmeeskoori ja Arsise kelladeansambli esituses.

Huvitava kontserdi annab kindlasti ka Irina Zahharen­kova, kes mängib ühesuguse meisterlikkusega klavessiini, haamerklaverit ja klaverit. 

Klaaspärlimäng
• Homme kl 20 Jaani kirikus Peter Jablonski (klaver) ja Läänemere maade festivaliorkester, dirigent Kristjan Järvi: Beethoven-Senderovas.
• Reedel kl 20 Jaani kirikus Berliini Filharmoo­nikute kvintett: Dvořák, Rossini, Tšaikovski, J. Strauss.
• Laupäeval kl 20 Jaani kirikus «Seitse viimast sõna ristil», kammerorkester Kamerata Baltica: Haydn. Kl 22 Püssirohukeldris «Tango-ballett», Tiit Peterson (kitarr), Allan Jakobi (akordion), Dmitri Hartšenko (koreograafia, tants), Helen Org-Veidebaum (tants), Peeter Volkonski (näitleja): Piazzolla, Pujol.
• Pühapäeval kl 20 TÜ aulas «Enter Dender», Tallinna Kammerorkester, Kristjan Randalu (klaver).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles