Prügila viimane tööpäev

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aardlapalus on käinud viimastel päevadel vilgas sagimine. Homsest on seal prügi ladestamisega lõpp.
Aardlapalus on käinud viimastel päevadel vilgas sagimine. Homsest on seal prügi ladestamisega lõpp. Foto: Andres Ehrenpreis

Tartu-lähedane Aardlapalu prügila on olnud viimastel päevadel täis haagisega sõiduautode kibedat sagimist, sest homsest on prügila värav vähemalt paariks-kolmeks nädalaks lukus.


Jäätmeseadus käsib alates 16. juulist sulgeda kõik prügilad, mis ei vasta keskkonnakaitse normidele. Augustis peaks olmeprügi vastuvõtt jätkuma Aardlapalu ümberlaadimisjaamas, lähinädalaiks jääb aga lõunaeestlastele ainsaks legaalseks jäätmete äraandmise paigaks Torma prügila Jõgevamaal.



Tartu linnaga ümberlaadimisjaama rajamise ja haldamise lepingu sõlminud Veolia Keskkonnateenuste, varasema nimega Cleanaway lõunaregiooni juhataja Kalle Voogla nentis, et 1. augustiks firma ilmselt laadimisjaama avada ei jõua.



«Niimoodi võib juhtuda, aga anname asjakohast infot niipea, kui laadimisjaam käima läheb,» lubas Voogla. «Ametnikud puhkavad ja jäätmeloa menetlemine võtab aega. Vahepeal paluks inimestel oma kuuride ja garaažide koristamisega oodata.»



Võit mahu pealt


Alates homsest pole Tartumaal ja teistes Lõuna-Eesti maakondades töötavail prügimasinail odavamat võimalust kui vedada olmejäätmed Tartust pisut üle 60 kilomeetri kaugusele Mustvee külje alla Torma prügilasse.



Kui Veolia Aardlapalu ümberlaadimisjaama käima saab, hakatakse prügi tõstma 30-kuupmeetristesse konteineritesse ja sõidutama kahe konteineri kaupa Roiu, Kaagvere ja Aovere kaudu Jõgevamaale.



Kalle Voogla sõnul esialgu prügi ei pressita. Mõningast rahalist säästu peaks aga andma kogumisautoga võrreldes peaaegu kaks korda suurema prügikoguse äravedu ühekorraga. Kui käivitub pressimine, peaks võit suurenema ligikaudu kolmekordseks.



«Ilmselt tuleb estakaad-tüüpi lahendus, kus kallatakse jäätmed kolusse ja pressitakse kokku kinnistes presskonteinerites,» kirjeldas Voogla. «Tahaks hakkama saada selle aasta sees, tehnoloogia on põhimõtteliselt välja valitud. Projekteerimine käib.»



Torma hind madalam


Voogla avaldas lootust, et Aardlapalus läheb lisaks segaprügi vastu võtvale ümberlaadimisjaamale augustis käima ka keskkonnajaam, kus saab ära anda liigiti kogutud jäätmeid.



«Selle avamine pole aga kindlasti paari nädala küsimus, läbirääkimised Tartu linnavalitsusega käivad,» lausus Voogla.



Jäätmetonni vastuvõtu tasu Torma prügilas on koos käibemaksuga 743 krooni tonni eest. Aardlapalu laadimisjaama vastuvõtuhind saab olema 924 krooni, täna saab viimast päeva anda prügitonni ära 841 krooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles