Ihaste rahvas ootab kohvikuid ja poode

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varem suvituspiirkonnana tuntud Ihaste linnaosa Tartus on on viimastel aastatel omajagu kasvanud. Sellest hoolimata pole linnaosas ühtegi poodi ega kohvikut ning elanikud peavad bussi ja autoga kilomeetreid sõita, et tuua eluks tarvilikku.
Pildil Uus-Ihaste elurajoon.
Varem suvituspiirkonnana tuntud Ihaste linnaosa Tartus on on viimastel aastatel omajagu kasvanud. Sellest hoolimata pole linnaosas ühtegi poodi ega kohvikut ning elanikud peavad bussi ja autoga kilomeetreid sõita, et tuua eluks tarvilikku. Pildil Uus-Ihaste elurajoon. Foto: Margus Ansu / Postimees

Üle paarikümne aasta Ihastes elanud Helve Meriroos on mures, et ei uues ega vanas Ihastes, samuti Uus-Veerikul, mis naabrusesse kerkib, ei ole kauplust, kohvikut ega lasteaeda.


«Miks küll linnaisad need piirkonnad ära on unustanud,» küsib ta nõudlikult. «Veel hiljuti tegutses Ihastes väike erapood, kuid nüüd on seegi suletud. Olen päris mures vanade inimeste pärast, kel liikumine raske ja kel on bussiga kaubanduskeskusesse sõitmine suur ettevõtmine.»



Ka kirjeldab Helve Meriroos Ihastes elavate noorte perede ja laste rohkust ning leiab, et linnaisadel oleks viimane aeg piirkonda lasteaed ehitada.



Tartu abilinnapea Karin Jaanson vastas, et kohvikuid ja kauplusi loob erasektor ja erasektori otsused sõltuvad sellest, kas ühes või teises piirkonnas kauplus või kohvik end ära tasub.


«Inimesele võib ju tunduda, et kodulähedane kohvik on vahva asi. Aga kui praegu kesklinna kohvikuteski on käijaid vähe, siis vaevalt selline kohvik Ihastes kaua vastu peab,» selgitas Jaanson.



Karin Jaanson heitis pilgu linna üldplaneeringule ja leidis, et teenindusettevõttele mõeldud maatükke Ihastest leiab. Kõige sobivam näib asukoha poolest olevat Lepalinnu ja Hipodroomi vahele jääv krunt aadressiga Talutare 1. Millal see koht aga mõnd äriinimest inspireerib ja ta otsustab sinna poe rajada, ei tea praegu keegi.



Tarbijate käitumine näitab Jaansoni sõnul siiski seda, et eelistatakse suurt kaubavalikut ja soodsaid kampaaniahindu. Neid saavad endale lubada vaid suured keskused.


Väike poeke ei suuda konkurentsis kuigi kaua vastu pidada, kui just linnaosa inimesed ise ei otsusta, et hoolimata kallist hinnast ostavad nad oma saia ja leiva alati kodulähedasest poekesest.



«Eriti hinnatundlikud on paraku vanemad inimesed,» lisas Jaanson. «Samas on bussisõit pensionäridele tasuta ja suurest keskusest saab ta kõik vajaliku korraga kätte.»


Ihastesse lasteaia ehitamine jääb Jaansoni sõnul esialgu linna rahalise jõudluse taha. «Praegu oleme läinud seda teed, et kuna endal raha napib, siis toetame aiakohtade loomist erasektoris,» märkis ta.



Ihaste hotelli administraator Oksana Kravtšuk julgustab inimesi hotelli baari ja restorani külastama. «Need ei ole mõeldud ainult meie öömajalistele, vaid kõigile,» ütles ta. «Kohvi saab Ihaste baarpubist varahommikust hilisõhtuni . Ja meil võib korraldada nii konverentse kui juubelipidusid.»



Ihaste ratsaspordi- ja vabaajakeskuse ürituste korraldaja Mairit Paidra märkis, et neil küll kohvikut ei ole, aga nende juurde tasub tulla oma toidukorviga piknikut pidama.



«Tulge näiteks vaatama meie ratsutamistrenne kella 17-st kuni 20-ni,» julgustas ta. «Meil on ka golfirajad ja tõukerattalaenutus ja palju muud ning seda kõike vaadates võib teil tekkida muidki häid mõtteid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles