Parun näib vana krahvi lemmikroaga rahul olevat

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alatskivi loss
Alatskivi loss Foto: Graafika A6;foto Sille Annuk

Tundub, et Alatskivi mõisnikul Arved von Nolckenil pole midagi ka köögi-Kata maiuse, Nina küla Feodori kohakala ja peene proua kanaprae vastu, mida nüüd pakutakse tema projekti järgi ehitatud lossi restoranis.


Vana paruni rahuolu paistab välja sellest, et paljude tühjade ruumidega lossis pole viimasel ajal kosta kummalist kõndimist, mis olevat tavapärane siis, kui lossis sündiv selle tegijale ei meeldi.



Esialgu on juuli alguses uksed avanud Alatskivi lossi 75-kohalise restoraniga rahul ka selle omanikud, ema-poega Liia Vassila ja Sven Särki, ning peakokk Mart Tammemets. «Pole veel olnud aega kahetseda, et selle suure asja ette võtsime,» muheles Alatskivi lossi restorani pidava OÜ Slaker juhatuse liige Liia Vassila.



Mõisatoit võlus koka


Paruni tumedasse söögisaali kahe vana krahvi lemmikroaga põiganud peakokk Mart Tammemetsa jutt oli konkreetne ja lühike.



«Palgaga mind siia ei meelitatud,» ütles varem pealinnas ja selle lähistel söögikohtades töötanud peakokk. «Mind huvitab mõisatoit, uurisin seda hoolega. Kui toonastele roogadele tänapäevast vürtsi lisada, annab teha väga maitsvaid ja põnevaid toite.»



Mõisa- ja ka talupojatoite uuris Mart Tammemets 1880. aastatest pärit gooti kirjas kokaraamatust, mida alguses oli ikka hulga raskem lugeda kui pliidi kõrval hõrgutisi teha. Mis on siis menüüs, mille roogade nimesid mõtles välja terve loominguline kollektiiv?



Alustuseks pakutakse 60–80 krooni maksvaid salateid.



Lahjema toidu eelistajad saavad valida 60-kroonise aidamehe põldoasupi ja 45-kroonise kärneri juurviljasupi vahel. Praadidest on seni väga menukad Nina küla Feodori kohakala (120 kr) ja kurja kupja piprapihv (180 kr). Kõige kallim roog, looma sisefilee metsaseentega punaveini kastmes ehk vana krahvi lemmikroog maksab 240 krooni.



Magustoitude hinnad algavad 40 kroonist, 45 krooni maksab friikartulitest ja viineritest koosnev lastepraad. Tass kohvi maksab 20 krooni.



Külastajaid jätkub kõigile


Alatskivi lähistelt pärit Liia Vassila ja Sven Särki suhtuvad maainimese rahuga asjaolusse, et Alatskivil on veel kaks söögikohta. «Igal kohal on oma sihtrühm,» selgitas Sven Särki. «Turiste käib siin palju ja sööjaid jätkub ka meile.»



Kahetseda pole emal ja pojal aega veel niipea, sest remont tuleb lõpetada ka restorani väiksemas söögisaalis ning teisel korrusel olevad kolm tuba ootavad ehitusmehi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles