Malevlased riisuvad Raadi pargis muru

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lille maja malevlased Johanna Liisa Järveläinen (vasakul) ja Sarah-Johanna Kelder riisuvad lõbusal meelel Raadi pargis puude alla kukkunud risu.
Lille maja malevlased Johanna Liisa Järveläinen (vasakul) ja Sarah-Johanna Kelder riisuvad lõbusal meelel Raadi pargis puude alla kukkunud risu. Foto: Andres Ehrenpreis

Sel nädalal alustas Tartu Lille maja esimene malevarühm töölkäimist, noorte ülesandeks on tänavu heakorratööd Eesti Rahva Muuseumi pargis Raadil.



Malevlasteks on 13–16-aastased linnanoored, kes iga päev ligi neli tundi Raadil haljastustöid teevad. Muu hulgas on nende ülesandeks muru riisuda, kõnniteedelt kive ja prahti korjata, kõblata ning rohida.



Lille maja noorsootöö spetsialist Helena Stamberg kirjeldas maleva tööd: rühm saab igal hommikul Lille majas kokku, arutatakse läbi eelmisel päeval tehtu ja edasised plaanid.



Keskpäeva paiku suundutakse Raadile, kus neid ootab pargi töötaja päeva ülesannete ja tööriistadega. Raskemate haljastustööde korral õpetab tema noortele, kuidas neid õigesti teha.



Puududa ei tohi


Neljatunnisest tööpäevast võib puududa ainult mõjuva põhjusega, puhkepause on lubatud teha neli ja ühes tunnis korraga vaid kümme minutit, rääkis malevlaste grupijuht Ivika Mooses. «Ma vaatan, et nad tööd teevad, ja muidugi teen ka ise kaasa,» selgitas naine.



Õhtuti korraldab Lille maja noortele lõbusaid ettevõtmisi – plaanis on näiteks filmiõhtu ja fotograafiavõistlus.



Üks rühm töötab kaks nädalat, mis Stambergi sõnul on piisavalt pikk aeg, et noored töölkäimisest aimu saaksid.



Malevlased saavad töö eest loomulikult ka palka – miinimumtöötasu, 27 krooni tunni eest. «Esimese töökoha kohta on see täitsa korralik palk,» lisas Helena Stamberg. Palgaraha tuleb linna kultuuriosakonnalt.



16-aastane Sirelin Schnei­der, kes parajasti oli ametis kõnnitee kõplamisega, ei pidanud aga raha peamiseks põhjuseks, miks ta ennast internetist leitud kuulutuse järgi malevasse registreeris.



«Tahtsin tööd teha, uusi sõpru leida ja kogemusi saada. Et suvel oleks midagi teha,» rääkis tüdruk. Millele oma palk kulutada, ei olnud neiu veel otsustanud.



Heameel abi üle


Raadi pargi haldusjuht Ülo Siimets on õnnelik, et malevlased neile appi tulid, sest hiljuti pargiga liidetud Narva mnt 173a krunt annab hooldajatele palju lisatööd. Sellel põhjusel otsustaski mees Lille majaga koostööd teha. «Omal jõul me ei jõua kõike teha,» rääkis ta.



Siimets jälgis pingsalt noorte tegevust ning kiitis: «Nad on väga tublid, ilusti teevad.»



Mõne päevaga ei ole noorte hea tuju pargihooldust tehes kuhugi kadunud ning ka vesiville ei ole veel kätele tekkinud.



«Aega on,» arvas Sirelin Schneider. «Aga mis ei tapa, see teeb ainult tugevaks.»



Malevlaste heakorratööd Raadil


• 7.–31. juulini


• Osalevad noored vanuses 13–16 aastat.


• Töö on kahes vahetuses, kummaski 10–15 noort.


• Vahetus kestab kaks nädalat.


• Palka makstakse 27 krooni tunni eest.


• Päevas tehakse neli tundi tööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles