Linnakodanik Kalle Kulbok: üldplaneeringu järgi pole vajadust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Kulbok.
Kalle Kulbok. Foto: Sille Annuk

Minu hinnang on see, et sisse on võetud mitmed suursponsoreid huvitavad küsimused. Kesklinna piire on käsitletud meelevaldselt, tulenevalt huvipakkuvatest küsimustest.

Kesklinna üldplaneering on ohtlik selles mõttes, et kui praegu kirjutatakse sisse, et kaubamajale korrus peale, et turu alla parkla ja turg jääb üldse sisetingimustesse, siis hilisemates detailplaneeringutes, kus neid asju käsitletakse, enam midagi ei põhjendata. Öeldaksegi, et selline asi otsustati ära üldplaneeringus.

Toon näiteks, et kesklinna pargis, kus on vana kaubahoovi ala, on ette nähtud hoonestus. Aga detailplaneering, kus oleks kõik mõjud läbi vaieldud, Laine Jänese suulisel korraldusel peatati, mis on küll tehniline küsimus. Aga oluline on see, et detailplaneeringus saab iga puu säilimist arutada. Üldplaneeringus värvitakse lihtsalt ala ära. Menetlemise käigus öeldakse, et puud säilivad, aga hiljem öeldakse, et see oli värvitud hoonestusalaks. Nii käis Magistri tänava parklaga.

Seepärast ongi üldplaneeringud ohtlikud, et linnakodanikud ei oska sellel hetkel, kui küsimusi on väga palju, üksikküsimusi teadvustada ja hiljem on nad vaidlemise aja mööda lasknud.

Väga palju seniseid linna transpordimaasid, kus käib parkimine, on kavandatud hoonestada. Mingisuguseid mõjusid, mida kümnete ja kümnete parkimiskohtade kadumine kesklinna arengule tervikuna tähendab, ei hinnata. Ei hinnata ka, kuidas tagada kesklinna sobilike riigiasutuste, näiteks politsei olemasolu. Teame ju, et riigiasutuste regionaalsed teenindusbürood asuvad kõik äärelinnas. Ei ole näha ühtegi sisulist meedet.

Linnakodanike loidus selle planeeringu menetlemisel ongi üks planeeringu eesmärk. Ma saan aru, et üks linna suursponsoritest on olnud huviline, et see planeering menetlemist leiaks. Niidid viivad selleni alates välisekspertide kokku kutsumisest ja selle suunamisest.

Minu hoiak on see, et kõiki neid küsimusi saaks lahendada detailplaneeringuga, otsest vajadust sellise kesklinna üldplaneeringu järele pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles