Suvesupisööjaid oli kolm korda enam kui mullu

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Supp. Illustreeriv foto.
Supp. Illustreeriv foto. Foto: Ants Liigus

Tartu lastekaitseühing ning Tartus mitut kohvikut haldav osaühing Lusikas tegid juba teist suve järjest head koostööd selle nimel, et majanduslikult raskesti toime tulevate perede lastele tasuta lõunat pakkuda.

Osaühingu Lusikas tegevjuht Maire Lass ütles, et lastekaitseühingu koostatud nimekirjade järgi said Kastani tänaval asuvas kohvikus Samelin ning E-kau­ba­majas paiknevas E-Caffés suve jooksul tasuta süüa kokku 125 inimest.

Tartu Lastekaitseühingu liige Viivi Kötsi-Kekorainen ja vabatahtlik Tiina Aasmäe olid need, kes panid kokku perede nimekirjad, mille järgi kohvikud asusid koolivaheajal sooja lõunat jagama.

Kötsi-Keko­rai­nen ütles, et nad olid arvestanud sellega, et kui nimekirjas on väikelaps või ühest perest mitu väikest last, siis saab sooja kõhutäie ka neid saatev täiskasvanu. Samuti oli lapsevanemal võimalus supp purgiga kaasa võtta ja koju viia.

«Seda võimalust kasutati ohtrasti,» sõnas Viivi Kötsi-Ke­korainen.

Suppi jagus suurtelegi

Maire Lassi sõnul sai tänavu suvel prii lõuna ka mõni lastekaitseühinguga mitte seotud täiskasvanu, kelle puhul oli ilmne, et ta kannatab kas liikumisraskuste, selja-, käe- või kaelaprobleemide käes ning elab kitsikuses.

«Nad olid ajalehest lugenud, et meie kohvikud jagavad tasuta suppi, ja küsisid, kas neilegi ehk jätkuks,» rääkis Lass.

Ta selgitas, et kuna lastekaitseühingu nimekirjas olevaid lapsevanemaid käis tegelikult söömas vähem, kui algul eeldati, siis pärast lastekaitseühinguga kooskõlastamist lubas tema kausitäie sooja suppi ka noile täiskasvanuile.

Küsimusele, miks nemad ei tahtnud minna täiskasvanutele mõeldud supikööki, vastas Lass, et ta nägi, et need inimesed nautisid nende kohvikus just seda, et said seal koos teiste klientidega võrdselt einestada ning keegi ei usutlenud neid, et miks ja kuidas.

Menüüs oli Maire Lassi sõnul alati kaks päevasuppi, mille vahel võis valida – kõik tuntud supid, nagu borš, seljanka, hernesupp, värske- või hapukapsasupp, oasupp, aedviljasupp, mitmesugused püreesupid.

Kui juhtus, et sööja jäi tulemisega hiljaks ja supp oli otsa saanud, ei jäänud ta ometi tühja kõhuga. Vahel jagati selle asemel isegi praadi.

Lastekaitseühingu liige Viivi Kötsi-Kekorainen ütles, et kuna eelmisel suvel pakkus lastele tasuta suppi vaid kohvik Samelin, oli sööjaid nimekirjas 40 ümber. Tänu sellele, et tasuta lõunat hakkas tänavu pakkuma ka E-kaubamajas paiknev E-Caffe, sai sööjaid nimekirja panna kolm korda rohkem.

Tänu annetajaile

Maire Lass tänab neid inimesi, kes olid toetanud lastele tasuta lõuna jagamist sellega, et olid märganud nende firma kohvikutes annetuspurke ning sinna kas münte või paberraha poetanud.

«Nii kogusime 159 eurot ja 45 senti,» ütles ta. «Sügisesel koolivaheajal jätkame supijagamisega kindlasti.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles