Rüütli tänaval oli eile uus pesukatse

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sol Eesti katsetas eile Rüütli tänaval tänavapesumasinat.
Sol Eesti katsetas eile Rüütli tänaval tänavapesumasinat. Foto: Risto Mets

Eile proovis Sol Eesti Rüütli tänavat puhastada Saksamaal ehitatud tänavapesumasinaga, mis muidu küürib suuri parklaid. Kas linn firmaga ka pikaajalise lepingu sõlmib, ei ole teada.

«See masin ei väsi ära, tuleb ainult anda juua – lisada diislit ja vett,» ütles Sol Eesti töödejuhataja Armar Randpalu. «Ta on laiem ja suurema jõudlusega lahendus kui see elektriline.»

See «elektriline» oli katsetamisel tänavu kevadel, akutoitel töötav pesumasin tegi oma tööd vaikselt ja tänav läks puhtamaks küll, kuid linn püsilepingut sõlmima ei kiirustanud, sest töö oli suhteliselt kallis. Masina tõi prooviks Tänavapuhastuse AS ja see oleks linnale läinud maksma hinnanguliselt 4000 eurot kuus.

Ega ka nüüd proovitav masin odav ei tuleks. Sol Eesti hinnakirja järgi on selle masina tellimise baashind 55 eurot tunnis, püsikliendid saavad odavamalt. Masina jõudlus on umbes 2000 ruutmeetrit tunnis, aga rohked takistused võtavad jõudlust alla. Randpalu hindas, et Rüütli tänava pesemiseks võib minna kuus kuni kaheksa tundi.

Kallis masin

Masina tund on kallis, aga ka masin on kallis. Ainuüksi pesuseade masina ees maksab üle 20 000 euro, rääkis Randpalu, masin maksab üle 60 000 euro. Kuid masin on kompaktne ja just linnatänavate pesuks mõeldud.

Tartus on selle kasutajad näiteks Lõunakeskus ja kaubamaja. Et aga Tartus täiskoormust ei saa, käib masin ka Tallinnas ja Narvas pesemas.

Tartu linnapuhastuse peaspetsialist Madis Tammeorg nentis, et selline töö ongi kallis, ükskõik millega seda teha. «Elektrimasin on hea ja vaikne, aga laadimistsükkel kestab üheksa tundi. Vaatame, katsetame,» lausus ta.

Vajadus sõltub ilmast

Tänava pesuvajadus sõltub tema selgitusel paljuski ilmast. Suured sajud aitavad tänavat puhtamaks saada ja kui on selline tugev rahesadu, nagu oli nädalavahetusel, mõjub see survepesuna. Pikemate kuivaperioodide ajal ja kui on suured rahvakogunemised, oleks masinpesu vaja.

Kevadel võeti jutuks, et söögikohad võiksid ise oma ukseesise harjade ja veega puhtaks küürida. Tammeorg arvas siiski, et arvestades kasvavat tööjõudefitsiiti pole kedagi väga harjadega küürima võtta. «Kindlasti läheks see ka kallimas, kui hakata mitut tuhandet ruutmeetrit käsitsi pesema,» ütles Tammeorg. «Selleks masinad on mõeldud, nad on suurema jõudlusega.»

Rüütli tänaval järele proovitud masin võiks sobivusel hakata kasima ka raeplatsi, Küütri ja Küüni tänavat.

Tammeorul on kesklinna tänavate asjus veel üks mure. «Tuleks hoolega läbi mõelda asutuste lahtiolekurežiim, nad on väga pikalt lahti, ei peaks nii pikalt olema. Mujal maailmas on kahe-kolmeni, siis saab koristama hakata. Meil on mõned veel kella seitsmeni lahti. Koristamiseks aega ei jää.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles