Peetri koolis alustas kuus õpilast

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu luterliku Peetri kooli esimese päeva pilt. Pärast aktus-jumalateenistust istuvad Peetri kiriku peaukse ees (vasakult paremale) Hando Egon Martjan, Kristjan Ott Rohejärv, Robin Artis Saar, õpetaja Ave Gill, Eva-Maria Vaikmäe, Andreas Raag ja Adeliine Lail.
Tartu luterliku Peetri kooli esimese päeva pilt. Pärast aktus-jumalateenistust istuvad Peetri kiriku peaukse ees (vasakult paremale) Hando Egon Martjan, Kristjan Ott Rohejärv, Robin Artis Saar, õpetaja Ave Gill, Eva-Maria Vaikmäe, Andreas Raag ja Adeliine Lail. Foto: Kristjan Teedema

Seitsmeaastane Kristian Ott Rohejärv seisis arglikult kiriku ees rahvasummas. Ta oli oma lilled klassiõpetajale Ave Gillile just ära andnud, aga ärevus ei tahtnud kaduda. Kõik inimesed õnnitlesid üksteist ja hääled tõusid üle pea. Siis kutsuti pildistama.

Ühe võõra tädiga, kes end reporteriks nimetas, polnud lihtne rääkida.  

Muidugi meeldis Kristian Otile eilne päev väga ning loomulikult on kooli vaja minna sellepärast, et targaks saada. Need polnud mingid küsimused, neile oli kerge vastata.

Palju raskem oli vastust leida sellele, kelleks Kristian Ott saada tahab. Ühtki tarka mõtet ei torganud pähe. Hea oli, et ema seisis lähedal ja aitas.

«Ma ei ole veel otsustanud,» kordas Kristian Ott ema pakutud varianti ning jäi ka ise oma vastusega rahule. See oligi õige.

Mida Kristian Ott aga kindlalt teadis, oli, et nüüd on ta suur poiss ja võib üksipäini kooliteed astuda. Just see meeldib talle kooliminemise juures praegu kõige rohkem.

Kaks tüdrukut  ja neli poissi

Esimene koolipäev taasavatud Tartu luterlikus Peetri koolis algas eile kell 13 aktuse-jumalateenistusega. Aktusel õnnistati koguduse lipp ja vapp, mille kooli asutajad kogudusele kinkisid. Sellesama lipu ja vapi all hakkavad tegutsema ka Peetri kool ja Peetri kooli lasteaed, kus on kokku 41 last – 35 neist käivad lasteaias ja kuus koolis.

Kristian Ott Rohejärv ning ta kaks klassiõde ja kolm klassivenda said tseremoonial aabitsa, päeviku ja puna-musta-kuldse vormimütsi. Vormimütsil on kasutatud koguduse sümboleid, Peetruse võtmeid ehk teisisõnu öeldes taeva võtmeid. Võtmed avavad uksi aga nii otseses kui kaudses mõttes ning koolis kogutud teadmised on võti paljude asjade juurde.

Kooli direktor Tarvo Sii­­laberg lausus aktusekõnes järgmist: «Olge julged ja pealehakkajad, õppige hoolsasti, olge kuulekad ja tänulikud oma õpetajatele ja vanematele ning hoolivad üksteise vastu. Tänane päev jääb teile meelde kogu eluks!»

Õpetajate eeskuju

Kristian Oti ema Kai Rohejärv ütles, et põhjus, miks ta oma lapse just Peetri kooli pani, peitub kooliloojate rõõmus, armastuses ja säravates silmades. See on teda veennud. «Nende inimeste hoiak ja maailmavaade ei tekitanud minus mingeid küsimusi, see klappis hästi,» rääkis ta.

Kai Rohejärv lisas, et ta ise on Jaani koguduse liige ja korralik teenistustel käija ning usub väärtuspõhisesse kasvatusse.

Direktor Tarvo Siilaberg selgitas, et nende kooli väärtuskasvatus põhineb kristlikul eetikal. See tähendab, et õpetaja ei ole eeskuju mitte üksnes tunnis, vaid elus igal pool.

«Alustava õppeasutusena me püüame algusest peale vältida formalistlikku hoiakut või tegemist tegemise pärast ükskõik mis vallas,» kinnitas direktor. Ta lisas, et koolis on suur rõhk ka meedia- ja suhtlusõpetusel ning esimese võõrkeelena õpitakse seal saksa keelt.

Klassiõpetaja Ave Gill ütles, et täna hommikul alustatakse päeva kell 8.30 hommikuringiga, mis kestab 10 minutit. Selle eesmärk on suhtlemine ja päeva sissejuhatamine ning koolikeskkonnale häälestamine. Koolipäeva pikkus on neli tundi.

Kooli klassiruum asub esialgu Õpetaja tänav 5 majas, kooli lasteaed Roosi 1 majas. Kui kõik läheb plaanikohaselt, siis 2017. aasta sügisel, ajal, mil Kristian Ott Rohejärv ja ta klassikaaslased lähevad viiendasse klassi, on ajalooline koolimaja Peetri kiriku lähedal renoveeritud ning kõik õpilased saavad kolida sinna, kus on nende päris õige koolimaja.

Tartu luterlik Peetri kool on Tartus aastatel 1906–1940 tegutsenud Peetri kooli õigusjärglane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles