Tartu Ülikooli raamatukogu lugemissaalid ootavad mööblit

Merilyn Säde
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lugemissaalis saab uute laudade saabumiseni tööd teha vanade laudade taga.
Lugemissaalis saab uute laudade saabumiseni tööd teha vanade laudade taga. Foto: Kristjan Teedema

Ülikooli raamatukokku tuleb mugavusnurk. Mullu kevadel alustatud Tartu Ülikooli raamatukogu sotsiaal- ja haridusteaduste lugemissaalide uuendamine ei ole õppeaasta alguseks täielikult valmis. Puudu on veel kahepoolsed riiulid ja lauad.

Juba sel kevadel tekkis lugemissaalide valmimisel probleeme. Mööbli ostmise riigihange vaidlustati ning ei jäänud muud üle kui oodata. Ka nüüd, kui sügiseks loodeti lugemissaalid valmis saada, takistab mööbli saabumist sama vaidlustatud riigihange.

«Esimene riigihange vaidlustati, siis tegime uue hanke, see lõppes ja nüüd ootame tulemust,» lausus Tartu Ülikooli raamatukogu direktori kohusetäitja Liisi Lembinen.

Miks hange vaidlustati? «Ma ei ole kindel, kas ma võin neid põhjusi avaldada,» lausus Lembinen. Ta lisas, et hankeid ikka vaidlustatakse ning ta ei mäletagi enam täpselt, mis põhjusel kevadel riigihange vaidlustati. «See, et asi on veninud, on paratamatus, sest riigihangetega võibki nii juhtuda,» ütles ta.

Osa mööblist olemas
Praegu on raamatukogu kolmanda korruse lugemissaalis olemas osa tellitud riiulitest ning on ka toolid. «Ootame veel kahepoolseid riiuleid ja laudu, mis peaks novembriks kindlasti kohal olema,» ütles direktori kohusetäitja.

«Oleme üritanud säilitada vana hõngu, et mööbel läheks seinaga kokku,» rääkis Lem­bi­nen ja selgitas, et seepärast on nii lauad kui ka riiulid seinaga ühte tooni.

«Kuna praegu ei ole tudengitel siia suurt tungi, siis saame hakkama,» arvas Lembinen. Lugemissaalid on enim hõivatud eksamite ajal. «Kõige kiiremad ongi november ja detsember, aga selleks ajaks, ma usun, et on kõik olemas.»

Praegu käib raamatukogus ka lifti ehitus. «Lifti šaht on valmis, kuu jooksul peaks lift tööle hakkama,» rääkis Lembi­nen. See on esialgu mõeldud aga neile, kes seda väga vajavad.

«Tegemist on invaliftiga, varem oli meil ka tõstuk olemas, kuid liftiga on ikka lihtsam,» arvas direktori kohusetäitja. Lembinen rääkis, kuidas varem pidi erivajadusega inimene neile ette helistama ja teatama, et ta tuleb järgmisel päeval raamatukokku.

Mugavusnurk ja söögituba

Lisaks sellele ootavad tudengeid raamatukogus veel teisedki uuendused. «Meil on nüüd ka mugavusnurk ja söögituba,» ütles Lembinen. Mugavusnurgas on diivan, kaks kott-tooli ja laud. Eile seisis mööbel kokkupakitult kile all, seda liftiehituse tõttu. Mugavusnurk ja söögituba on avatud septembrist, söögitoas saab juba praegu käia.

«Mugavusnurgas on võimalik teha peaaegu mida iganes – mobiiliga rääkida, sõpradega vestelda …» loetles direktori kohusetäitja. Praegu pidavat inimestel siiski aeg-ajalt sassi minema, kus võib rääkida ja kus mitte. Mugavusnurgas on ka riiulid ilukirjandusega, kus saab lugeda ja õppimisest vaimu puhata.

«Vana kohviku asemel on söögituba, siis ei ole vaja lugemissaalis või mujal einestada,» rääkis Lembinen. Söögituppa tulevad lähitulevikus ka veekeetja ja mikrolaineahi.

Järgmisena on raamatukogus plaanis välja vahetada esi- ja tagatrepi pind. «Praegu kipuvad trepid talvel libedaks minema,» selgitas Lembinen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles