Suhkruhaiged leiavad apteegist tuge

Triinu Entsik-Grünberg
, Südameapteekide nõustamisteenuste juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandis on pühade ajal iga päev avatud üks apteek.
Viljandis on pühade ajal iga päev avatud üks apteek. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eestis on diabeet diagnoositud juba rohkem kui 70 000 inimesel – see on 21. sajandi epideemia, mis ei küsi vanust ega sugu. Siiski aitab süsteemne ravi ja teadlik tervisekäitumine haigust kontrolli all hoida.

Koostöös Eesti Diabeediliiduga on Südameapteek diabeediliidu süvakoolitusel välja töötanud diabeeditoe ehk teenused, mis toetavad diabeetikut.

Nõu saamiseks tuleb diabeetikutel broneerida aeg Tartus Jaamamõisa Selveris (tel 731 7050) või Kesklinna keskuses (tel 7420 7276).

Glükomeetri kontroll

Nõustamisel on võimalik tasuta mõõta vererõhku. Diabeet on südamele ja veresoonkonnale kurnavalt mõjuv haigus: vere suur suhkrusisaldus mõjub kahjustavalt veresoonte seintele ning kiirendab nende lupjumist. See puudutab nii insuliin- ja tablettravi saajaid kui ka suhkruvaba dieedi pidajaid.

Samuti on usaldusväärsete mõõtmistulemuste tagamiseks võimalik apteekides kontrollribade või kontroll-lahustega tasuta kontrollida glükomeetreid. Kui glükomeetri töös esineb tõrkeid, võib pöörduda apteeki ja uurida võimalusi see tasuta välja vahetada.

Küsida saab ka süstimisnõu: süstepiirkond tuleb valida sõltuvalt insuliini tüübist.  

Tasuta konsultatsioon

Ravieesmärkide täielikuks saavutamiseks on väga oluline osa õigel toitumisel. Diabeetikutele on kõige tähtsam jälgida süsivesikute hulka oma igapäevases toidus, ülekaalulisena ka rasvade ja valkude tarbimist. Apteekrid pakuvad ka tasuta toitumiskonsultatsiooni.

Ülekaalulistel on kaalu langetamine ka üks veresuhkru langetamise võimalusi.
Kahe euro eest on võimalik teha kehakoostise uuring, kus mõõdetakse kehakaalu, kehamassiindeksit, rasvasisaldust, skeletilihaste ja vistseraalse rasva protsenti.

Kaheeurose tasu eest on võimalik mõõta ka veresuhkrut ja üldkolesterooli, mille taseme tõusu esineb 70 protsendil suhkruhaigetel, see aga kiirendab veresoonte lupjumist ja suurendab tõenäosust haigestuda südame- ja veresoonkonna haigustesse.

Diabeet on krooniline haigus ning vajab pikaajalist ja teadlikku ravi. Haigekassal on diabeetikutele mitmeid soodustusi, näiteks glükomeetri testribade, pensüstla nõelte ja teiste meditsiiniseadmete soetamiseks. Lisaks saab Südameapteegist tegutsevate diabeedikabinettide ja -seltside nimekirja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles