Sotsid tahavad Tartus Reformierakonna troonilt tõugata

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatliku erakonna Tartu piirkonna üldkoosolek, kus võeti vastu programm kohalikeks valimisteks ning kinnitati valimisnimekiri.
Sotsiaaldemokraatliku erakonna Tartu piirkonna üldkoosolek, kus võeti vastu programm kohalikeks valimisteks ning kinnitati valimisnimekiri. Foto: Risto Mets

«Tartu võim vajab vahetamist. Olen selles täiesti kindel,» rõhutas Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Tartu piirkonna üks juhtfiguure Tõnu Ints tänasel üldkoosolekul, kus pandi kohalikeks valimisteks paika valimisprogramm ning inimesed, kes lähevad erakonnale hääli püüdma.

Erakond paneb Tartus esialgsetel andmetel välja 81 kandidaati. Linnapeakandidaat Heljo Pikhof märkis oma sõnavõtus, et nimekirjaga saab veel liituda ning ta avaldas lootust, et valimistele võiks nende lipu all minna Reformierakonnast rohkem, lausa 101 inimest.

Iga annetus erakonnale on oluline, kinnitasid Dorpati konverentsikeskuse saali uksel daamid, kes vahetult enne üldkoosoleku algust kogusid liikmemaksu ja toetusi. Linnakodanik Jaan Muna küsis saabudes nõudlikult, miks kannab ainult tema rinnas punast roosi ja teised mitte. On roos ju erakonna üks sümboleid. Vastust ta aga ei saanudki.

Välimised ja sisemised teed

Koosoleku alguses sõna võtnud Pikhof märkis, et ühtmoodi uut hingamist vajab nii ülikoolilinn kui riik. Viisteist aastat linna juhtinud erakond jagab valimiste eel palju ilusaid lubadusi, kuid need ideed vajuvad Pikhofi hinnangul peagi unustusse. «Reformierakonnal on olnud aega maa ja ilm, et lubatu teoks teha,» sõnas ta. Pikhof lisas, et kui praegu kogub linn kaasava eelarve raames inimeste ideid, kuidas kulutada üks protsent linnaeelarvest, siis selle idee pakkus juba hulk aega tagasi nende üks juhtfiguure Marju Lauristin.

Kõnest jäid kõlama mõtted, pakkuda lasteaiakoha puudumisel vanematele lastehoiu kohta. Veel lubas ta õpetajatele palgatõusu ja lastele 50-eurost stardiraha igaks 1. septembriks. Seda ka gümnasistidele. Mõtte teokstegemiseks kuluks tema hinnangul 500 000 eurot.

Pikhof jätkas logistikaprobleemidega, pakkudes välja, et kiired ja otse minevad jalgrattateed võiksid viia inimesi nii Annelinna kui Maarjamõisa ja kergtee võiks kulgeda otse mööda Vanemuise tänavat.

«Muidugi tuleb ka busside sõidugraafikud loogiliseks muuta ning rajada linna serva autoparklad,» rõhutas ta vajadust vähendada tänavatel heitgaase.

Erakonna teine number Tartus, Tõnu Ints, tutvustas valimisprogrammi juba põhjalikumalt. Ta alustas linna välisühenduste parandamisest. «Tartu magas oma tegevusetusest maha Euroopa raudtee. Aga linn peab riigiga suheldes pidevalt kauplema ja tõestama, et mingid asjad on meile väga olulised.»

Kiiret rongiliiklust nii Tallinnasse kui Riiga peab Ints üheks tähtsaimaks asjaks, kuid selle kõrval ka lähirongiliiklust.

Veel nimetas ta oma sõnavõtus suuremat linnapoolset toetust ülikoolidele, koolide nii välist kui sisulist kordategemist, kesklinna ja Toomemäe elluäratamist ning linnaosade muutmist kodusemaks. «Kui linnaosas tekib kogukond, hakkavad inimesed oma kodukohast hoolima ja asju tähele panema.» Kodutunde tekitamise võimalust näeb Ints kasvõi väikepoodide taastamises. «Renditulu pole peamine, vaid see, et väike pood või äri säiliks.»

Kõnniteede talvise hoolduse lubas Ints linna hoole alla võtta, sest lumekoristuse tase on praegu liialt ebaühtlane. Samuti pidas ta oluliseks turismivaldkonna arendamist, et väliskülalised ei peatuks siin vaid ühe päeva, vaid et tegevust jätkuks kauemakski.

Sarnaselt Reformierakonnaga peab ka SDE vajalikuks rajada Raadile loomelinnak.

Koht nimekirjas loositi

Pärast sõnavõtte tutvustati valimisnimekirja. Esimesed 18 kandidaati on eelnevalt nimekirja paika pandud. Ülejäänute järjekorranumbrid selgusid loosi teel.

Pikhofi ja Intsu järel asetas erakonna Tartu juhatus kolmandale kohale endise Rahvaliidu peasekretäri ja praeguse ettevõtja ja riigikogu liikme Kajar Lemberi.

Esimeste nimede hulka kuuluvad veel Ametiühingute Keskliidu Tartu osakonna juhataja Arno Arukask, Tartu Ülikooli inimgeograafia teadur Kadri Leetma, Hugo Treffneri gümnaasiumi õpetaja Toomas Jürgenstein, Tartu Ülikooli riigiteaduste tudeng Alina Aruoja, Tartu trükimuuseumi juht Lemmit Kaplinski ja Tartu väikelastekodu Käopesa juht Sirli Peterson.

Lisaks leiab nimekirjast veel endise korvpalluri Tarmo Kikerpilli, rannavõrkpalluri Rivo Vesiku, Tartumaa Põllumeeste Liidu juhi ja samuti endise rahvaliitlase Jaan Sõrra, Toidupanga eestvedaja Maire Koppeli ning lastekirjanik Heiki Vilepi.

Valimistele läheb sotside nimekirjas veel arvukaid oma ala spetsialiste vangivalvurist loomaarstini ja psühholoogist IT-meheni. Traditsiooniliselt lõpetab sotside nimekirja professor Marju Lauristin.

Linnapeakandidaat Heljo Pikhof kinnitas, et erakonna valimistulemus on aasta-aastalt paranenud ja et sel korral loodetakse vähemalt 20 kohta 49-liikmelises volikogus.

Tõnu Ints lisas omalt poolt, et teisi ametikohti linnavalitsuses veel täpselt paika pandud ei ole, kui aga valimistel peaks erakonda saatma edu, leidub neil piisavalt inimesi, kellega raekojas vajalikke ametipositsioone täita. Planeeringute ala abilinnapeaks sobiks geograaf Kadri Leetma, kultuuri juhtima Lemmit Kaplinski, haridusala kureerima aga Toomas Jürgenstein, tõi Ints näite. Ise asuks ta meeleldi volikogu esimehe kohale.
 

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna valimisnimekiri 29. augusti seisuga:

1. Heljo Pikhof

2. Tõnu Ints

3. Kajar Lember

4. Arno Arukask

5. Kadri Leetmaa

6. Toomas Jürgenstein

7. Piret Uluots

8. Alina Aruoja

9. Lemmit Kaplinski

10. Sirli Peterson

11. Maire Koppel

12. Tarmo Kikerpill

13. Roman Mugur

14. Ilona Smuškina

15. Ülo Veldre

16. Jaan Sõrra

17. Tiina Merkuljeva

18. Janar Tiiroja

19. Sirje Kants

20. Algis Astmäe

21. Pille Rives

22. Juri Desjatnikov

23. Maret Väljak

24. Rivo Vesik

25. Vilve Pohla

26. Kaido Kriisa

27. Tiina Talvik

28. Gediminas Jürjo

29. Rita Hade

30. Allan Padar

31. Katrin Kreegimäe

32. Oliver Aland

33. Rita Mubarakšina

34. Jüri Org

35. Lea Taul

36. Aksel Johannes Part

37. Tinna Kossinkova

38. Heiki Vilep

39. Sirje Kõvermägi

40. Karl-Martin Kruse

41. Anne Räis

42. Jari Pärgma

43. Kristel Reim

44. Gennagi Suhhov

45. Varje Matisen

46. Rainer Hüdse

47. Helen Pahk

48. Anton Tuul

49. Kristin Aavakivi

50. Paul Post

51. Arma Eensalu

52. Risto Kase

53. Krista Piirimäe

54. Juha-Matti Aronen

55. Maret Konson

56. Vladimir Tatartšuk

57. Maria Isabel Runnel

58. Toivo Laht

59. Hille Kõrgesaar

60. Erkki Laaneoks

61. Marika Ilisson

62. Paul Lupkin

63. Meril Kristi Haljand

64. Rait Mänd

65. Eerika Vassila

66. Andres Lundalin

67. Taimi Russ

68. Kristo Eamets

69. Ingrid Saarna

70. Rait Prits

71. Kairi Kirisaare

72. Marek Ranne

73. Liis Ivaste

74. Tanel Käämbre

75. Indra Tago

76. Enn Valgma

77. Katrin lendok

78. Jaan Kroon

79. Marika Paris

80. Anders Urbel

81. Marju Lauristin

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles