Lasteaia ruumipuudust leevendavad konteinerid

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaiarühmades paigutatakse mööblit ja pestakse aknaid, lapsed tulevad sisse juba esmaspäeval.
Lasteaiarühmades paigutatakse mööblit ja pestakse aknaid, lapsed tulevad sisse juba esmaspäeval. Foto: Kristjan Teedema

Kõrvekülla soojakutest kerkinud lasteaiarühmad ja klassiruumid on väljast vaadates küll üsna harjumatud, kuid sees olles ei saa arugi, et tegemist ei ole tavalise uusehitisega.
 

Tartu vald otsustas lasteaiakohtade puuduse leevendamiseks ette võtta Eestis haruldase sammu: põhihoone juurde püstitati moodulitest ehitis, kus on piisavalt ruumi 72 lapsele.

Tavaliselt kasutatakse selliseid mooduleid ehitussoojakute tegemiseks, kuid sellisel moel on välismaal tehtud isegi näiteks haiglaid. Tartu valla arendustega tegeleva Raadi sihtasutuse juhataja Jüri Reinpõld rääkis, et lasteaia jaoks telliti spetsiaalne projekt, et see vastaks kõigile nõuetele ja vajadustele.

Kolm rühma

Kohapeal on moodulite ülespanek võtnud vaid paar nädalat, sest tehasest tulid need juba peaaegu valmiskujul, isegi elektriradiaatorid olid seinale pandud. Vaja oli teha vundament, Tallinnast autokastides toodud moodulid omavahel ühendada, tuua sisse elekter ja vesi ning teha viimistlustööd. Päris valmis kõik veel ei ole, kuid selle nädala jooksul saab.

107 ruutmeetril on kolme rühma magamisruumid, mängutoad, garderoobid ja tualetid. Igal rühmal on oma osa, kuid kogu maja on ka läbikäidav. Lastele tuuakse toit peamaja köögist, mängimas käivad nad suurel mänguväljakul ja saavad ka oma maja taha väikse mänguplatsi.

Lasteaia direktor Jana Rosenthal rääkis, et kolme rühma võetakse kolme- kuni viieaastased lapsed. Lasteaiajärjekord ei kao selle sammu tõttu küll täielikult, aga suurema pinge võtab igatahes maha.

Uues hoones on lisaks rühmadele ka töötajate ruum ning kabinet logopeedile, kes praegu olemasolevale lisaks palgatakse. Tänu laienemisele saab lasteaed võtta tööle kümme inimest.

Pisut hädavajalikku lisaruumi sai ka kohe kõrval asuv põhikool, kuhu kümnest moodulist tehti neli klassiruumi. Erinevalt lasteaiast, kus moodulmaja on peamajast täiesti eraldi, on see nagu juurdeehitis, ühe ukse kaudu koolimajaga seotud.

Moodulid ka Tartusse

Esialgu on moodulid Cramolt rendile võetud viieks aastaks ning Reinpõld ütles, et loodetavasti ei vaja need selle aja jooksul erilist hooldust või remonti.

Moodulmajad ei ole ka kroonilises lasteaiakohtade puuduses vaevlevale Tartu raele võõras teema. Abilinnapea Argo Annuk rääkis, et esialgne mõte oli ehitada moodulitest terve uus hoone mõnele sellisele krundile, kuhu niikuinii on plaanis teha lasteaed.

Kui aga arvestada kõiki vajalikke liitumisi, kommunikatsioonide vedamist, paigaldamis- ja rendikulusid, läheksid sellest kasu saavate laste hulka arvestades kulud ebamõistlikult suureks.

Seega on nüüd lauale jäänud samasugune lahendus kui Kõrvekülas: teha mõned lisarühmad olemasolevate lasteaedade juurde. Selleks on vaja aga palju ruumi ning kõigi lasteaedade kruntidel seda ei ole.

Annuki sõnul on praegu seda teemat küll arutatud ja kohtutud moodulite pakkujaga, kuid ei ole veel vaadatud, milliste lasteaedade juurde selline ehitis mahuks, ega võetud vastu kindlaid otsuseid.

«Kindlasti on see järgmise aasta eelarve kokkupanekul üks arutelukoht, et kas me läheme edasi samasuguse kontseptsiooniga nagu Kõrveküla või millised on meie teised võimalused,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles