Tartu Ülikoolis lõppes tudengite vastuvõtt

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikool.
Tartu Ülikool. Foto: Kristjan Teedema

Kõrgharidusreformi järel sellest aastast Tartu Ülikoolis eraldi tasulisse õppesse kandideerida enam ei saanud. Sellest tulenevalt ühtlustus võrreldes mullusega mitmel alal õppurite tase. 

Tartu Ülikooli vastuvõtuspetsialist Tuuli Kaldma lausus, et eelmisel aastal oli näiteks tasuliselt õigusteadust õppima asunud viimase kandidaadi punktisumma 60, sel aastal on pärast tasuta ja tasulise õppe ühisesse nimekirja koondamist väikseim sissesaanu punktisumma üle 80. 

Seega pole nüüd tema sõnul enam olukorda, kus õppima asunud tudengite vahel on sisseastumistulemuste põhjal suur taseme erinevus. 

Huvi suurenes

Ehkki avalduste arv on võrreldes eelmise aastaga väiksem, hindas Kaldma tegelikku päevasesse õppesse kandideerijate arvu suuremaks. «Eelmisel aastal võisid sisseastujad ka tasulisse õppesse avalduse esitada,» selgitas ta. 

Sel aastal said kandidaadid esitada kaks avaldust, eelmisel aastal maksimaalselt neli avaldust. 

Enim avaldusi laekus, nagu varasematelgi aastatel, arsti-, õigus- ja majandusõppesse.

Vastuvõetute arv ei täitunud erinevalt varasemast näiteks usuteaduse ja füüsika erialal, kus jäi osa õppekohti tühjaks. Kaldma lausus, et mõneti mõjutas kandideerimist nendele aladele ilmselt see, et tasuta õppekohti oli terve Eesti peale tunduvalt rohkem kui varem. 

Ta selgitas, et osa õppureid valis eelmisel aastal eriala, kuhu nad said tasuta sisse, kuigi tegemist võis olla teisejärgulise valikuga. 

«Kõigi õppekohtade täitmise asemel on ülikoolile oluline, et õppima tulevad võimekad ja motiveeritud üliõpilased,» nentis Kaldma.

Reform lisas kandidaate

Päevase õppe kõrval oli võrreldes varasemaga Kaldma hinnangul suurem ka huvi kaugõppe vastu. 

Tema sõnul on kõrgharidusreform toonud juurde kandidaate, kel rahalistel põhjustel polnud varem võimalik õppima tulla. 


«Näiteks õigusteadus, infokorraldus, ettevõtlus ja projektijuhtimine olid eelmisel aastal tasulised õppekavad ning sinna tulid kandideerima ainult need, kes olid valmis maksma. Sel aastal esitasid avalduse kõik, kes on valmis õppima asuma,» lausus Kaldma.

Kas teate?

Ülikooli vastuvõtt

Avaldusi ja kohti TÜ päevases bakalaureuseõppes

• Arstiõpe 470/144 

• Õigusteadus, õppetöö Tartus 434/90 

• Majandus 427/130 

• Informaatika 402/155 

• Inglise keel ja kirjandus 

353/50

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles