Turujutt: palju sa turul tõtt kuuled?

Merilyn Säde
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäeval müüs Salme peale marjade ka sibulaid, mis aga ei läinud kuigi hästi.
Esmaspäeval müüs Salme peale marjade ka sibulaid, mis aga ei läinud kuigi hästi. Foto: Margus Ansu

Vihmasel esmaspäeval näeb Tartu avaturul üsna vähe vihmavarjudega ostlejaid. Müüjad istuvad ja jutustavad omakeskis ning vaid mõni üksik pöörab möödakõndijatele rohkem tähelepanu.

«Mitte midagi ei osteta, ilm on vihmane ka, ja no midagi ei osteta,» kõlas heledapäise naisterahva hääl üle turuplatsi. End Salmeks nimetav naine oli tulnud müüma sibulaid, pohli ehk kuradimarju ja arooniaid. «Turg on täna ainult kolmeni lahti, homme on üldse riigipüha pärast suletud,» nurises ta ja lisas, et turukoha eest tuleb maksta, kuid ostjaid pole.

Salme sõnul pole rahval raha, et turult värsket kraami osta, ja kuu lõpus ei osteta turul enam üldse midagi. «Niikui 20. kuupäev kukub, enam keegi midagi ei osta,» ütles Salme. Kui uurisin, kuidas Salme kõrval oleval vanaproual pohlade müük edeneb, hõikas Salme: «Ei ta müü täna midagi, keegi ei osta!» Salme teadis ka seda rääkida, kust ja millal turunaabri punase-valgekirjud kuradimarjad on korjatud. «Mina tean kõike, mis siin toimub,» lausus ta kavalalt.

Pohlamarju on turul müüdud paar nädalat. Salme sõnul olevat tema esmaspäeva lõunaks juba viis kasti neid maha müünud. Aga alles te ütlesite ju, et keegi ei osta täna midagi? «No palju sa siin turul ikka tõtt kuuled?» küsis Salme vastu ja lisas, et pandagu aga kõik kirja.

«Aga kas te sibulaid ei taha osta?» küsis Salme meie poole pöördudes. «Kui mitte keegi teine ei osta, siis pean teile müüma,» ütles ta innukalt ja lisas, et kimpu seotud sibulatest on parimad just keskmised ja punased sibulad. «Ma müün sibulaseemet ka, aga ega seda praegu keegi ei osta, see on kevadekaup,» jutustas Salme.

Salme pole pohlade juurde isegi mitte hinnasilti pannud. «Muidu jooksevad ju kõik kohe minema, kui näevad, et kolm eurot maksab. Aga eks mul tuleb täna need pohlad ikka kõik maha müüa, 40 kilomeetrit maalt siia sõita on ikka kallis lõbu,» rääkis ta. Kust siis pohlad korjatud on? «Ei mina pohli korja, ostan ja müün ja kui vaja, siis valetan,» lausus naine salakavalalt.

Kilo pohli maksab turul kolm eurot. Kes aga kuradimarju osta ei taha, võib sama raha eest hoopis värsket hapukurki nosida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles