Kaarsilla kaar muutus värvitult libedamaks

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnavolinik Silver Kuusik, kes on isegi üle Kaarsilla kaare kõndinud, hindas remonditud silda varasemast ohtlikumaks.
Linnavolinik Silver Kuusik, kes on isegi üle Kaarsilla kaare kõndinud, hindas remonditud silda varasemast ohtlikumaks. Foto: Anni Nöps

Tartu Kaarsilla ületamine kaart mööda on niisama vana komme kui sild ise. Nüüd on aga sillakaar üle värvitud ja värv on muutnud silla endisest kõvasti libedamaks, sellega on muutunud ohtlikumaks ka kaarel kõndimine.

«Praegune remont ei tee silda kindlasti turvalisemaks, sest värv on selgelt libedam kui vana, ja ma usun, et ei eksi, kui väidan, et iga jumala öö kõnnib siit keegi üle,» ütles eile keskerakondlasest linnavolikogu liige Silver Kuusik. Kuusik on üle kaare kõndinud isegi, kui sõber kord ütles, et mis tartlane sa muidu oled.

«Küsimus on ajas, millal keegi alla kukub,» ütles Kuusik aga eile, kui proovis käe ja tallaga uut värvi ja vaatas kellegi jalatsite libisemisjälgi värvil.

Libedus polnud eesmärk

Abilinnapea Raimond Tamm sai kirja teel küsimuse, kas Kaarsilla värvimisega libedaks muutmine on tööõnnetus või teadlik valik, et vähendada kaarel kõndijate hulka.
Tamm vastas, et Kaarsilla kaar sai üle värvitud ennekõike selleks, et betooni lagunemise eest kaitsta, ning kaare libedamaks muutmine ei olnud loomulikult eesmärgiks.

«Võimalik, et värvitud pind on tõepoolest veidi libedam, kuid sillakaarel jalutamine on erinevatel põhjustel alati ohtlik olnud ning kõik kaarel kõndijad peaksid seda ohtu enne kaarele ronimist kindlasti endale teadvustama,» lisas ta. «Kaarsilla kaar ei ole mõeldud sellest üle kõndimiseks ning linnavalitsusel puuduvad võimalused kõrgel ja kitsal piireteta kaarel jalutajate ohutuse tagamiseks.»
Keskerakonna algatusel jõudis Kaarsilla kaarel kõndimise ohtlikkus mullu kahel korral volikogu päevakorda.

Abilinnapea Raimond Tamm vastas seal, et linnavalitsus ei ole arutanud võimalust silla kaar ronijatele sulgeda, sest tegelikult ei ole kaart jalakäijatele ega teistele liiklejatele ka kunagi avatud. Kuid linnavalitsus on teadlik, et kaarele aeg-ajalt ronitakse. Linnavalitsus hindas, et ei ole võimalik leida head lahendust silla kaarele ronijate takistamiseks.

«Kõikvõimalike tõkete ehitamine sillale rikub silla arhitektuurset välimust ning ei ole seetõttu lubatud,» ütles Tamm. Veel ütles ta, et silla kaarele ronimine on kindlasti teadlik ja sihipärane tegevus ning eksikombel või kogemata ei ole võimalik kaare tugipostile ja sealt edasi kaarele sattuda.

Tartu linnasekretär Jüri Mölder on öelnud, et Kaarsilla kaarel kõndimise võib küll keelata, kuid trahvida selle eest ei saa, sest see pole avaliku korra rikkumine.

Arhitektuurivõistlus

Kuusik ütles, et Keskerakonna valmisplatvormi jõuab kindlasti ka punkt, et Kaarsilla ohutuks muutmiseks tehakse arhitektuurivõistlus. Sealt peaks kooruma lahendus, kas muuta kaarel käimine ohutuks või võimatuks.

«On ju igasuguseid veidrusi püsti pandud. Kaubamaja ja muid vaieldava iluga asju,» sõnas Kuusik. «Kindlasti on ka Kaarsillale lahendus olemas, et see turvaliseks muuta.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles