Tartu muusikanädalast: uued bändid rabavad andega

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn Music Weeki ja Tartu muusikanädala peakorraldaja Helen Sildna selja taga on Tartu loomemajanduskeskuse pargis festivali reedese päeva esimese kontserdi andnud Viljandi kultuuriakadeemia taustaga vokaalansambel Mixtet. Paar minutit varem teatas Helen Sildna publikule, et Mixtet asendab Helsingi ansamblit French Films, kes hilineb transpordi tõttu.
Tallinn Music Weeki ja Tartu muusikanädala peakorraldaja Helen Sildna selja taga on Tartu loomemajanduskeskuse pargis festivali reedese päeva esimese kontserdi andnud Viljandi kultuuriakadeemia taustaga vokaalansambel Mixtet. Paar minutit varem teatas Helen Sildna publikule, et Mixtet asendab Helsingi ansamblit French Films, kes hilineb transpordi tõttu. Foto: Kristjan Teedema

Laupäeval lõppes teine Tartu muusikanädala festival. Peakorraldaja Helen Sildna räägib, miks laienes festival Tallinn Music Week just Tartusse, mis oli seekord eriti rabavat ning milliseks kujuneb tulevik.
 

Miks tuli pealinnas tegutsev Tallinn Music Week nüüd juba teisel suvel Emajõelinna?

Tartu linn, siinne klubi- ja muusikaelu on tervele Eestile väga oluline. Sama oluline kui legendaarne Tampere under­ground on olnud Soome muusikale – just sealt ja mitte Helsingist on kasvanud välja Soome legendaarseimad indie-plaadifirmad ja -bändid.

Näib, et selles ülikoolilinna fenomenis on midagi, mingi värske, muretu ja boheemlaslik meeleolu, mis mõjub loovusele hästi.

See, et Tartu muusikaklubid ja -festivalid toimiksid ja elaksid, ei ole oluline mitte ainult Tartu linnale, vaid kogu Eestile. Just seepärast mõtlesimegi oma Tallinn Music Weeki meeskonna, Tartu Kultuuritehase tegijate ning Tartu loomemajanduskeskusega aasta tagasi, et võiks jõud ühendada.

Mis jäi tänavusest Tartu muusikanädalast eriti meelde?

Tartu muusikanädala eesmärk on tutvustada värskeid ja omas žanris aktuaalseid tegijaid. Nägin ise näiteks kolme bändi, keda ma ei olnud varem  esinemas näinud – vonKuusk, Three Leg Dog ja Wilhelm. Need on uued tegijad, kes rabasid julge omanäolisuse ja värske andega.

Sel aastal õigustas end kindlasti suur ühendatud klubiöö Vilde majas, mis tõi kokku kolmele lavale 15 esinejat ning täitis maja publikuga.

Esiteks on vajalik, et bändid ise teiste esinemisi näeksid ning oskaksid end suuremasse konteksti paigutada. Teiseks oli hea meel näha publiku hulgas väga erinevaid inimesi – oli ka neid, kes võib-olla tavapäraselt rokiklubisse ei satu. Mõtlen, et see festival on end õigustanud, kui iga inimene, kes mõnd üritust külastas, endale midagi uut leidis.

Nii eelmisel aastal kui ka nüüd toimus festivalil peale kontsertide bändikoolitus. Selle üheks teemaks oli seekord «Tartu muusikaelu – klubid, festivalid – kuidas ellu jääda?». Kuidas teie arvates muusikaelu paremini toime tuleks?

Ma usun, et kõige olulisem on stabiilne areng. Avalik sektor peaks olema eelkõige huvitatud just sellest, et tegijad saaksid pikaajalisi plaane teha. Et püsima jääksid head klubid ja olulised festivalid. Me peame saama lahti hooajalisusest ja projektipõhisusest, ainult siis kasvab kvaliteet ja professionaalsus.

Kas Tartu muusikanädal jääb ellu?
Tartu muusikanädalaga plaanime kindlasti jätkata, loodan, et aina tihedamas koostöös aktiivsete Tartu tegijatega. Eesti muusika arengule on Tartu väga oluline linn.

Miks on festivali nimes sõna nädal, kuigi festival kestis ainult kolm päeva?

Eelmisel suvel esinesid bändid ka festivali tARTuFF raames igal päeval Pauligi telgis, mille programmi koostasid Tartu muusikanädala tegijad ja mis ise kulmineerus nädalavahetuse päevadel. Et see nimi oli juba pandud, siis me ei hakanud seda sel aastal muutma.

Mitu päeva kestab järgmise suve Tartu muusikanädal?

Ma arvan, et kolm päeva.

Idee sai alguse tARTuFFi korraldajatega. See oli Tiina Loki kunagine unistus, et tARTuFFist kasvaks välja suur Tartu kultuurifestival, kus lisaks filmidele on ka muusikat, kirjandust ja kunstinäitusi. Arvan, et selline formaat jääbki: tARTuFF on nädal aega ja meie liitume poole pealt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles