TV3: kulukas Lõuna-Eesti energiapark seisab jõude

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaader TV3 videost

Võrumaal Kurenurme külas seisab kasutuna täiesti valmis päikeseenergia park, mis ootab liitumist võrguga.

Tegemist on 70 protsendi ulatuses riigi finantseeritud näidisprojektiga, mille all on 300 000 eurot maksumasja raha, vahendasid «Seitsmesed uudised».

Pargi eesmärk on sellist energiatootmisviisi testida, et kergendada põllupidajate elu. Suvel suudaks park katta saja kohaliku majapidamise energiakulu, hetkel aga töötab see tühjalt, kuna pole võrguga ühendatud. Päikesepargi omanik Viido Polikarpus rääkis, et aastas toodab park kuni 40 megavatti energiat, kuid Elektrilevi soovib võrguga liitumise eest 35 000 eurot koos käibemaksuga, mida omanikul maksta ei ole.

Polikarpuse sõnul tehti projekti koostades valearvestus ja plaaniti võrguga liitumise jaoks liiga vähe raha. Elektrilevi OÜ sõnul esitati neile projekt alles eelmisel aastal ja sealt selgus, et päikesepark toodab rohkem energiat, kui praegune alajaam vastu võtta suudab.

Liitumise teebki kalliks asjaolu, et olemasolev alajaam tuleb asendada uuega. «Alati on kliendil võimalik ka ise see valmis ehitada enda kuludega, aga nagu ajalugu on näidanud, siis Elektrilevi pakkumised on reeglina odavamad kui teiste ettevõtete pakkumised,» ütles Elektrilevi OÜ liitumiste ja lisateenuste juht Ainar Tiitson.

Seaduse järgi peab iga elektritootja võrguga liitumise kulud ise kandma ning Elektrilevi selles osas erandeid teha ei tohi, pargi omanik aga leiab, et riik võiks näidisprojekti osas kompromissile tulla. Kuniks riik summat ei leia, jookseb suur kogus päikeseenergiat edasi tühja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles