Suveülikool kutsub vabastama vaimu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Lotman pani suveülikooli avaloengul kuulajaid mõtisklema vabaduse üle.
Mihhail Lotman pani suveülikooli avaloengul kuulajaid mõtisklema vabaduse üle. Foto: Anni Nöps

Esmaspäeva õhtul pidas semiootik Mihhail Lotman Tartu Ülikooli suveülikooli avaloengu «Vaim ja vabadus». Juunis alanud suveülikooli põhilised kursused ootavad aga alles ees.

«Oleme igal aastal püüdnud leida teema, mis koondab erinevaid kursusi ja õppetööd. Sellel aastal leidsime, et see ühisnimetaja olekski vaimne vabadus,» lausus TÜ elukestva õppe keskuse turundusspetsialist Marko Ojakivi. 

Avaloengut kutsuti tema sõnul pidama just Mihhail Lotman, sest semiootikuna on ta tegelnud mitmete vaimsust ja vabadust käsitlevate teemadega ja käsitlenud neid ka loen­gutel. 

Kuumust trotsides

Tasuta avaloengust osavõtjaid oli Ojakivi sõnul oodatust rohkem. 

«Praegu on väljas ligi 30 kraadi kuuma ja et inimesed tulid siia Philosophicumi ringauditooriumi, see on ju meeldiv üllatus.» Huvi loengute vastu on Ojakivi arvates osaliselt põhjustatud soovist leida vaheldust puhkuste ajal. «Ega iga päev selliseid asju linnas toimu, eriti suvisel ajal,» nentis ta.  

Suveülikooli kursustest osavõtjate arv lüüakse aga kokku alles suve lõpus, sest praegu saab end veel tulevastele kursustele registreerida. «Algavatest kursustest on nimekiri kodulehel olemas ja osavõtt on täiesti elav,» lisas Marko Ojakivi. 

Heli läks kaotsi

Kuna mikrofoni ei õnnestunud kohe tööle saada, alustas Mihhail Lotman avaloengut filmiga Paapua Uus-Guinea hõimust, kes nägi esimest korda valget inimest. Sellele järgnes arutelu vabaduse üle – kus ja kas üldse on inimene vaba? 

Pärast korduvaid katsetusi ja ligi pool tundi hiljem sai Lotman kuulajatega suhelda juba mikrofoni abil. «Alati tuleb kasutada seda vabadust, et kasutada asju, mis töötavad,» muigas Lotman. 

Vabaduse üle käis mõtisklus terve loengu vältel. «Anname suure vabaduse ära, et saada juurde valikuvabadust,» lausus Lotman. 

Ta tõi näite, kuidas enne poliitikasse astumist polnud tal mobiiltelefoni. Kui kaaspoliitik küsis, kuidas teda siis vajaduse korral kätte saada, vastas Lotman: «Kui mul on vaja, küll ma leian sind.» 

Hiljem selgus aga, et mobiiltelefon on igale poliitikule kohustuslik, nii ka Mihhail Lotmanile. Semiootiku sõnul tuli seega anda ära vabadus omada privaatsust, et tekiks rohkem valikuvabadust kontakti luua.  

Filoloogiharidusega õpetaja Ira Šmutova lausus, et vaimne vabadus on teema, millest õpetajal peavad olema oma muljed ja arusaam. «Arvan, et niisugused üldfilosoofilised teemad ja nende üle mõtisklemine on iga vaimuinimese püha kohus.»

«Mind mitte põrmugi ei seganud need tehnilised apsud,» kinnitas Šmutova ja ütles, et pidas Lotmani juttu huvitavaks ja intrigeerivaks. «Mihhail Lotmani maailmapilt on palju avaram kui minu, eesti filoloogi maailmapilt,» lausus ta ja lisas, et kavatseb kuuldud filosoofide kohta ise edasi uurida. 

Kas teate?
 

TÜ suveülikooli 

kursusi Tartus

• Iidne ja moodne Hiina ehk kuidas kohaneda hiina keele ja meelega, Märt Läänemets, 7.–9.8, 125 eurot.

• Norra keel ja ühiskond, Alma Olsen ja Anu Laanemets, 

12.–16.8, 165 eurot.

• Liikluskäitumine, Marika Paaver ja Gerly Kukk, 

21.–23.8, 196 eurot.

• Spordihuviliste suvekool: treeningute planeerimine ja lihashooldus, Janno Jürgenson, 23.8, 75 eurot.

• Sotsiaaltöötajate suvekool: kuidas luua heaolukeskkonda, Kai Tomasberg, 26.-27.8, 130 eurot.

• Psühholoogia suvekool: kriisid ja suured elumuutused ning nendega toimetulek, Kaia Kastepõld-Tõrs ja Naatan Haamer, 27.-28.8, 197 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles