Anne kanali bakterid koguvad jõudu

Merilyn Säde
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne kanali ääres puhkas keskpäeval paarkümmend päevitajat.
Anne kanali ääres puhkas keskpäeval paarkümmend päevitajat. Foto: Anni Nöps

Terviseameti tänaste andmete põhjal ei vasta Anne kanali suplusvesi endiselt normile. Peale sooleenterokokkide piirväärtuse ületab normi nüüd ka kolibakterite hulk.

Terviseameti andmete järgi ületab sooleenterokokkide väärtus Anne kanali vees piirnormi 12,4 korda ja kolibakterite väärtus 3,04 korda. Möödunud nädala esmaspäeval oli normist suurem vaid sooleenterokokkide väärtus, mis ületas normi 1,43 korda.

Terviseameti juhtivinspektor Kaja Laursoo ütles, et vesi Anne kanalis on seesuguses seisukorras, et ise sinna kindlasti ujuma minna ei taha. «Miks ja kuidas need bakterid sinna on tekkinud, seda me öelda ei oska,» lausus Laursoo.

Tuleb oodata

Juhtivinspektori sõnul tuleb praegu lihtsalt oodata, et olukord paraneks. «Kui põhjus ei ole teada, siis ei ole võimalik ka probleemi likvideerida,» ütles Laursoo.

Laursoo sõnul on kolibakterid indikaatorbakterid, mis näitavad, et veekoguga on midagi tõsiselt lahti. «Need bakterid annavad märku sellest, et vees võib olla ka mikroorganisme, mis põhjustavad haigusi,» lisas ta.

Uued veeproovid võetakse kanalist neljapäeval. «Me anname pidevalt infot Anne kanali vee seisukorra kohta ja meie kodulehelt võib tulemusi ka ise vaadata,» ütles Laursoo.

Täna lõunal nautis sooja kanali ääres rannailma tartlane Tiit, kes arvas, et ujuma minna ei tasu. «Viimasel ajal pole isegi seal ujunud, viimati käisin siin juuli alguses,» sõnas mees. Tema arvates sõltub vee reostus kanali ääres käivast rahvast ja sellest, mida nad seal teevad.

Suplema ei minda

Kanali ääres võis näha ka paari üksikut last, kellest vaid üks uljas tüdrukutirts ujuda julges. Pojaga rannas olnud tartlane Anneli ütles, et tema vette ei lähe ja lapsel ka vette minna ei lase. «Meil on endal vesi kaasas ja sellest piisab, tulime täna ainult päikest nautima,» ütles naine. Ta lisas, et Anne kanali olukorra kohta võiks olla rohkem teavet. «Võiks ju teada, kaua selline olukord veel kestab,» arvas ta.

Tartu linnavalitsuse haljastus- ja puhastusteenistuse juhataja Eda Põldma ütles, et tema pole veel kordusveeproovi näitusid näinud. «Põhjuste otsimisel oletusi teha ei saa ning tegutseme edasi vastavalt sellele, mida proovid näitavad,» ütles Põldma.

Juhataja sõnul jätkatakse teavitustööd ja punane lipp jääb Anne kanali äärde lehvima seniks, kuni vesi vastab jälle normile. «Konsulteerime kindlasti terviseametiga ning käitume nende soovitustest lähtuvalt,» ütles Põldma.

Terviseamet andis möödunud neljapäeval Tartu linnavalitsusele teada, et Anne kanalist võetud veeproovid ei vasta normile.

Randa paigaldati ujumist keelav punane lipp. Rannas on teabetahvel terviseameti väljastatud veeanalüüsi tulemustega ning rannakülastajaid hoiatatakse ka suuliselt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles