Skulptor üllatab oma värskete maalidega

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stanislav Nechvolodov (78) puhkab oma näitusel jalga, kasutades selleks skulptuuri «Ajad» (värvitud puu, 1999–2013) alust.
Stanislav Nechvolodov (78) puhkab oma näitusel jalga, kasutades selleks skulptuuri «Ajad» (värvitud puu, 1999–2013) alust. Foto: Anni Nöps

Rohkesti mitmest materjalist skulptuure, monumente ja medaleid loonud mitme loomingulise liidu liige, aastal 2002 Starkopfi-nimelise skulptuuripreemia saanud Stanislav Nechvolodov avas Tartu kunstimajas oma 78. sünnipäeva eelõhtul väljapaneku «Suur näitus».

Vaadata saab küll ka kolme skulptuuri ja kuut reljeefi ning mõnda graafilist tööd, kuid üllatuslikult on suurem osa tema seekordsest näitusest maalide käes. Üllatav on samuti kõikide teoste vormistamise aeg: kõige vanemad neist, vaid paar-kolm, on valminud aastal 1999, teised kõik aastatel 2000–2013.

Vanameister jätkab väljapaneku töödes oma humoristlikku ja poeetilist inimesekujutust. Rohkesti tähelepanu saavad naised, keda ta on kujutanud enamasti laiapuusalise ja suurerinnalise aktina. Poolesaja õlimaali hulgas on kaheksa üksikakti ning sama palju selliseid maale, millel on akte mitu või mille tegelaste hulgas on vähemalt üks alasti naine.

Väga lustlikud on suured Tartu-teemalised pildid. «Annelinn» näitab mehi ja naisi (üks aktina) jõe ääres, «Kevad Tartus» kujutab kaht akti jalgupidi osaliselt jääkattega kaetud Emajões ning maalil «A. Puškin Tartus» on suur vene luuletaja kalessisõidul, kaaslaseks kaks daami ja taustal Tartu raeplats.
Stanislav Nechvolodovi «Suurt näitust» saab vaadata 25. augustini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles